avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Revin asupra unei întrebării anterioare. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Revin asupra unei întrebării anterioare. Eu și ...

Bună ziua. Revin asupra unei întrebării anterioare. Eu și sora mea am renunțat la succesiune după tatăl nostru în favoarea mamei noastre. Ea este singură mostenitoare. Are vârsta de 88 ani. Sora mea a decedat acum 2 ani. Am discutat cu cumnatul meu(are 2 fii majori) sa-i dau o suma de bani prin notariat sa renunțe la dreptul de moștenire. Notarul ne-a spus sa facem un contract de întreținere între mine și mama mea și un contract de întreținere între mine și cei 2 nepoți prin care sa apară suma de bani pe care am discutat. Între timp cumnatul meu și cei 2 nepoți sau răzgândit și vor o suma mai mare decât cea care convenisem. Întrebarea mea este : Eu pot face un contract de întreținere între mine și mama mea(de fapt eu o întrețin, ei de fapt vin la ea când își aduc aminte) fără ca nepoții care o moștenesc pe mama mea( de fapt după sora mea care a decedat) după decesul ei sa aibă vreo pretenție succesorala. Eu cum am spus și mai devreme am încercat prin notariat sa găsim forma legala sa le dau banii respectivi. Va mulțumesc din suflet pentru ajutorul acordat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:18, 5 Noiembrie 2024
Cat timp traieste mama, nu exista nicio forma legala și nicio obligație sa le achitați nimic.
Cat mama e în viața, nu se poate renunta la eventuala moștenire și cu atât mai mult, cu condiția achitării unei sume de bani.
Un astfel de înscris este un pact asupra unei moșteniri viitoare si este nul absolut.
În momentul de față, mama e unic proprietar. Ca atare, poate face absolut ce dorește cu acel imobil, fără acordul nimanui.
Dacă o îngrijiți pe mama, încheiați un contract de întreținere, păstrați toate bonurile/chitantele/facturile și nu aveți nicio treabă cu nepoții.
La notar, cred ca ați înțeles dvs ceva greșit. Ce contract de întreținere sa mai încheiați dvs cu nepoții? Și cu plata unei sume?
Contractul se încheie doar între mama și dvs. Atât.
Consider ca părinții noștri au făcut o greșeală în sensul ca eu și sora mea moștenim împreună jumate, jumate din toate bunurile, fără un act oficial. Eu am încercat în nenumărate rânduri, să rezolv problema aceasta(inițial sora mea dorea și ea sa ajungem la o invoiala legala) dar din păcate nu ma pot înțelege cu cumnatu și cei doi nepoți majori( după moartea surorii mele, trec pe la maica-mea când își aduc aminte, fără sa participe la întreținere) dar doresc sa le dau bani pe asa zisa jumătate. Eu cum am mai spus doream, să le dau suma discutata cu ei, numai ca acum sau întors și vor o suma mai mare. Am fost la notar cu cumnatu( copii i-a dat procura verbala) și a fost de acord cu suma respectiva, dumnealui spunând de cele 2 contracte de întreținere(eu am dorit să le dau banii legal, știind cu cine am de a face). Ce pot face eu sa întru în drepturi, sa nu am probleme cu ei ma tarziu(atât timp cât mama mea trăiește), ce act pot face eu cu mama mea( ei nu participa cu nimic la întreținere). Mulțumesc respectuos.
Pai, dvs și sora ați renunțat la moștenire...
Ce act, v-am spus deja mai sus: încheiați cu mama un contract de întreținere. Asta înseamnă: o îngrijiți pe mama pana la deces, în schimbul casei. Cu păstrarea dovezilor ca ați intretinut-o, în caz ca familia surorii dvs ar invoca ulterior ca mama nu a fost întreținută corespunzător.

Nu știu la care doua contracte de întreținere va referiți. Al doilea contract sa fie încheiat între cine și cine?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. eu și sora mea suntem singurii moștenitori după ... marele torino marele torino Bună ziua. Eu și sora mea suntem singurii moștenitori după mama noastra. Sora mea a decedat acum 2 ani. Cumnatul meu și cei 2 fii nu au făcut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 22 ani. in 1998 m-am casatorit, au urmat 2 fii, ... mihaelamihaelamihaela mihaelamihaelamihaela Succesiune dupa 22 ani. In 1998 m-am casatorit, au urmat 2 fii, iar in 2012 am ramas vaduvaa 27 ani cu copil de 4 ani, respectiv 3 luni. Am ramas cu cei 2 ... (vezi toată discuția)