avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Eu și sora mea suntem singurii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Eu și sora mea suntem singurii moștenitori după ...

Bună ziua. Eu și sora mea suntem singurii moștenitori după mama noastra. Sora mea a decedat acum 2 ani. Cumnatul meu și cei 2 fii nu au făcut succesiunea după ea. Am discutat cu cumnatul meu și i-am propus să-i dau o suma de bani pentru dreptul lui la jumătatea din proprietate(este vorba despre o casă batraneasca și un teren), el a fost de acord, dar nu făcut succesiunea după sora mea, pe motiv ca nu are bani, etc. Eu am de gând sa fac ceva în acea curte, mi-aș dori chiar ma mut(de vreo 4 ani eu am grija de mama mea, el și nepoții vin rar) dar nu pot investi nimic pentru ca nu sunt singurul proprietar. Mi-a spus sa-i dau niște bani sa plătească taxele succesorale(un precontract spune el) după care sa-i dau diferența. Eu cum am mai spus, vreau sa investesc cât mai repede, numai ca el ma încurcă. Ce forma legala pot găsi, pentru a deveni singurul proprietar, sa nu am probleme mai târziu cu el sau copii(casa trebuie renovata urgent), Am uitat ceva. I-mi spune ca pot sa-i dau suma respectiva reprezentând jumătate cu niște martori ei renunțând la dreptul de moștenire. Cu mult respect, va rog care este calea legala sa pot întra în posesie cu aceasta moștenire.
Cel mai recent răspuns: marele torino , utilizator 10:06, 17 Septembrie 2024
Buna ziua

Nu faceti nici un fel de intelegere inainte de deschiderea mostenirii.

Nu exista nici o forma legala sa decideti asupra unei mosteniri cat timp aceasta nu este deschisa.

Art 956 - Cod Civil
Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii.

Depinde cine a murit prima. Sora dvs sau mama dvs.

Daca sora dvs a murit inaintea mamei dvs. mostenitorii care pot veni prin reprezentare sunt numai copiii ei. Sotul ei nu are nici un drept.

Daca mama dvs a murit prima, atunci sotul sorei dvs are dreptul la 1/4 din cota sorei dvs, restul de 75% din cota sorei dvs se imparte copiilor ei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama userului nu a murit, asa s-a scris mai sus. Userul a spus deja ca el are grija de mama lui de vreo 4 ani.
L-ati bagat in ceata cu „mostenire deschisa” si cu art 956 Cod civil. Userul vrea o solutie pe care sa o inteleaga.
In plus, nu stie nimeni daca tatal (sotul mamei) a murit si daca s-a dezbatut ceva de pe urma lui. Conteaza pentru ca, daca tatal (sotul mamei) a murit inaintea sorei userului, deja sora l-a mostenit, si apoi murind a transmis mai departe.

@marele torino, in principiu ce vreti dvs se poate, insa nu in maniera propusa de cumnat (chiar si pentru simplul motiv ca acel cumnat poate sa paseasca la cei sfinti inaintea mamei dvs), insa pentru o solutie corecta trebuie fie sa expuneti complet situatia dvs familiala si din acte, fie sa mergeti cu actele la un avocat sau la un notar pentru informare.
Mama mea este singură mostenitoare după tatăl meu. Eu și sora mea am renunțat în favoarea ei. Eu am convenit cu sora mea când era în viata ca eu voi rămâne în curtea mamei noastre(voi plăti dreptul la jumătatea care i se cuvine) și voi începe sa repar, sa construiesc, etc, în numele meu. Am vorbit cu ea ca mama mea să-mi facă o donație dar suma de bani pe care o dau cum o dovedesc legal?. Soțul ei spune sa o dau în baza unei hârtii semnate în prezenta unor martorii. De fapt întrebarea mea era : Eu pot face ceva în numele meu( sa încep sa demolez, sa construiesc, etc.) dacă el nu și-a făcut succesiunea după sora mea și cum pot legal sa-i dau banii ca eu sa devin proprietar pe locația respectiva. Mulțumesc.



1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, in aceasta situatie, cumnatul nu are drepturi succesorale de pe urma mamei dvs, in situatia in care sa spunem ca mama dvs ar deceda prima la rand. Eventuale drepturi succesorale dupa mama dvs au doar cei doi copii ai sorei dvs si dvs personal.

Problema care se pune este ca nu puteti sa faceti vreo intelegere/tranzactie atata vreme cat mama traieste (este interzisa prin lege orice intelegere asupra mostenirii ei), iar cu cei doi minori cu atat mai mult nu se poate face intelegere/tranzactie tocmai pentru ca sunt minori (iar cu tatal lor nici atat, nu martori, nu nimic, este o prostie).

Acum problema s-ar putea rezolva printr-un act de instrainare incheiat intre mama dvs in calitate de proprietar 100% si dvs, act care sa va confere dvs calitatea de proprietar. Actul putand fi o donatie, un contract de vanzare cu clauza, sau un contract de intretinere, sau orice alt act legal permis (sunt mai multe variante), care ar putea fie sa acopere printr-o dispozitie cumva in viitor partea cuvenita minorilor, fie minorii ar putea solicita partea lor, la moartea bunicii, printr-o pretentie permisa de lege (de exemplu, in reductiunea liberalitatilor excesive, asa se numeste instrumentul). Si da, la un moment dat veti plati pretul. Oricum ar fi, ca sa beneficiati de o siguranta absoluta acum, nu se pune problema. Insa ceea ce va intereseaza pe dvs pana la urma, sunt efectele. Si nu in ultimul rand, chiar daca mosteniti casa respectiva alaturi de cei doi minori, se poate solicita partajul cu sulta si le achitati partea lor, minorilor, atunci. Chiar si testamentul este un instrument care poate fi luat in considerare.

Dupa cum vedeti si dvs, sunt atat de multe variante incat ele nu pot fi transate aici, acum, fapt pentru care, revin si arat, ideal este sa mergeti cu actele la un avocat sau la un notar pentru informare, si sa petreceti cateva ore si sa analizati toata povestea si variantele.
Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2024
trandafir2, moderator
Mulțumesc respectuos. O zi buna sa aveți.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)
Drepturile de mostenire a doi frati maryus777 maryus777 buna ziua, suntem un frate si o sora, tatal meu a murit acum 1 an si jumatate, mama are mostenire o suprafata de teren de vreo 500mp si jumatate dintr-o casa ... (vezi toată discuția)
Mutatie luizacostache luizacostache In urma decesului tatalui,eu si sora mea in urma succesiunii am devenit mostenitoare si automat coproprietare ale casei parintesti.Sora me intre timp s a ... (vezi toată discuția)