buna ziua, suntem un frate si o sora, tatal meu a murit acum 1 an si jumatate, mama are mostenire o suprafata de teren de vreo 500mp si jumatate dintr-o casa batraneasca, in care locuieste sora mea, eu inca locuiesc cu mama in apartamentul parintilor mei. Sora mea e bolnava de cancer, mama e in varsta si nu stiu cat o mai duce. Intrebarea e, daca moare si mama si sora mea, ce drepturi am eu si ce drepturi are cumnatul meu (copii lui din casnicia cu sora mea, mentionez ca are copii si dintr-o alta casnicie).
E bine ca sa incepeti dezbaterea mostenirii dupa tata, pentru a avea cat de cat ceva in regula. In cadrul acestei dezbateri, mama si sora poate ceda partea lor dvs. dar , cel putin fata de copii surorii dvs. si boala ei, nu ar fi corect din punct de vedere moral.
1. Daca vor muri ambii parinti, din averea ramasa, veti primi fiecare dintre cei doi copii, respectiv, dvs. si sora, cate 1/2;
2. Daca va muri sora dvs. , copiii ei vor culege 3/4 din partea ce i se cuvine ei ( inclusi fiind copii din casatorie si din afara ei) si sotul 1/4.
Sora nu poate ceda acele drepturi pentru ca ar fi o liberalitate ce ar incalca rezerva succesorala a mostenitorilor sai rezervatari. Deci drepturile acelor copii nu pot fi incalcate pentru ca sunt protejate de lege.
Domnule, va sugerea sa va grabiti sa dezbateti succesiunea dupa tata, pentru ca daca aceasta este dezbatuta in termen de 2 ani de la deces beneficiati de scutire de impozit.
In ceea ce priveste cotele de mostenire. Daca mama dumneavoastra decedeaza inaintea sorei, sora va avea drept la 1/2 din bunurile lasate mostenire de ata si de mama, cota din care va avea drept de 1/4 sotul si 3/4 copii, in cazul decesului sorei. Daca sora dumneavoastra decedeaza inaintea mamei, atunci cei ce vor beneficia de cota acesteia de 1/2 vor fi doar copii sai nu si sotul.
:offtopic: Brom, te rog sa nu mai redactezi mesaje care citeaza portiuni mari din mesajele imediat anterioare sau chiar intreg mesajul anterior.
El se vede, este imediat deasupra raspunsului tau, asa incat foloseste butonul de "raspunde" si nu de "citeaza".
Mesajele care incarca inutil cu citate topicul vor fi sterse. Este si in interesul userului ca topicul sa ramana cat mai curat si usor de parcurs, asa incat cat mai multe persoane sa-l parcurga rapid si sa-i raspunda. Te rog consulta si Regulamentul de postare in acest scop si editeaza mesajul de mai sus.
Multumesc pentru intelegere.
Succesiune
montecarlobaby
daca eu si sora mea avem drept de 1/2 fiecare la o succesiune si sora mea decedeaza inainte de preluarea mostenirii cumnatul meu are drept la ceva? si apoi ... (vezi toată discuția)