avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare partajului succesoral voluntar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare partajului succesoral voluntar

Buna ziua,
Zilele acestea s-a pus problema efectuarii partajului succesoral, pentru impartirea bunurilor ramase mostenire de la parinti.
Fratele meu, a mers la notarul din localitate in vederea demararii acestei proceduri dar si ca sa se intereseze despre ce acte trebuie sa prezentam...

As vrea sa va intreb, legal, pe langa actele doveditoare ale mostenirii (certificat mostenitor, documentatia cadastrala, certificate fiscale, etc...), in ceea ce ne priveste pe noi doi, pe langa actele de identitate, mai trebuie sa prezentam vreun act?

Pe un alt site cu conotatii notariale, am gasit aceasta lista cu acte necesare partajului voluntar (nu stiu daca e completa):

1 - acte de identitate părţi
2 - certificat de moştenitor
3 - certificate fiscale pe numele fiecărui coproprietar - se obțin gratuit prin notariat
4 - documentaţia cadastrală
5 - extras de carte funciară pentru autentificare - se obţine prin notariat
6 - pentru apartamente - adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari
7 - la imobilele dobândite prin credit - acordul scris al băncii cu privire la încheierea partajului
8 - în cazul terenurilor - certificat de urbanism

De ce va intreb? Pentru ca acel notar (la care a fost fratele meu) a cerut si certificatul de casatorie al partilor!

Iar mie, nu mi se pare relevant un asemenea document intr-un astfel de caz... Daca toate celelelate acte sunt relevante, intreb: ce relevanta poate aduce certificatul de casatorie?
(Mi s-ar fi parut de "bun gust" sa ni se ceara certificatele de nastere... macar acolo scrie si ai cui fii suntem, dar certificatele de casatorie?...)

Deci, la lista de mai sus, trebuie adaugat si certificatul de casatorie al participantilor la partajul succesoral?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul/raspunsurile dvs.!
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
roadx, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:16, 16 Ianuarie 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este foarte relevant. Dacă sunteți căsătoriți, notarul trebuie sa menționeze în act starea dvs civila și sa verifice la Registrul Național Notarial de Evidenta a Regimurilor Matrimoniale (RNNERM), dacă ați ales vreun alt regim matrimonial.
De exemplu, poate ati încheiat vreo convenție matrimoniala de comunitate convențională si ați transformat bunurile moștenite de la părinți, din bunuri proprii, în bunuri comune, caz în care ar trebui sa vina și soția dvs la semnarea actului de partaj.
De asta vi se solicita certificatul de căsătorie.
Irelevant la partaj este certificatul de naștere, din moment ce vi s-a stabilit deja calitatea de fiu și moștenitor, atunci când s-a dezbătut succesiunea.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc de raspuns...
Un lucru nu e clar. Spuneti ca (citez): "...ați transformat bunurile moștenite de la părinți, din bunuri proprii, în bunuri comune, caz în care ar trebui sa vina și soția dvs la semnarea actului de partaj"

Nedumerirea mea este: cum poti transforma bunurile moștenite de la părinți, din bunuri proprii, în bunuri comune (cu sotia) atat timp cat pana la partajul succsoral nu esti singurul proprietar pe acele bunuri mostenite?!
Cumva aduce cu "a vinde blana ursului din padure"... Adica transformi ceva ce inca nu e al tau, sau ma insel?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cum poti transforma bunurile moștenite de la părinți, din bunuri proprii, în bunuri comune (cu sotia)

prin conventie matrimoniala, se alege si regimul comunitatii conventionale de bunuri. Adica te intelegi cu nevasta ca ce e al tau, sa devina al vostru.
atat timp cat pana la partajul succsoral nu esti singurul proprietar pe acele bunuri mostenite?!

nu esti singur proprietar, dar ai o cota determinata cu care poti face ce doresti.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Va multumesc, dar tot e cumva neverosimil. Spuneti (citez): "...dar ai o cota determinata cu care poti face ce doresti."
Cum poti face ce doresti cu o cota (eventual procent), atata timp cat nu e clar ce reprezinta, ce componenta are, acea cota... Doar asta e scopul partajului succesoral : sa de delimiteze clar ce si cat ii revine fiecaruia si pe ce devine exclusiv proprietar.

Si de ce numai cu sotia? Caci si copii tai (majori sau nu), la fel ca si sotia, te mostenesc dupa deces... Ar trebui sa se verifice si chestia asta, poate ca eu sa fi facut o conventie, o comunitate convențională si am transformat bunurile moștenite de la părinți, din bunuri proprii, în bunuri comune cu copii si cu sotia... Trebuie sa se prezinte si ei la partaj?
Absurd!

In fine... Cred ca putem discuta mult si bine pe ce e deja stabilit, dar mie, personal, inca mi se pare ca partajul succesoral dupa mostenire e o problema strict legata de mostenitori si priveste doar mostenitorii.

Ca ce urmeaza dupa, daca vreunul din mostenitori decide sa faca ce vrea cu partea lui, e o alta treaba.
Si totusi, se pare ca nu toti notarii cer acest certificat de casatorie...

Va multumesc oricum!
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
roadx, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
In fine.

in fine, confundati lucrurile.
daca ai 1/2 dintr-un mar nu inseamna ca stii care parte de mar ai, ci ai o cota ideala de juma de mar, jumatatea aia de mar, poti sa o vinzi si unui tert, iar tertul, daca vrea sa stie care jumatate de mar a cumparat, trebuie sa iasa din indiviziune.
Si de ce numai cu sotia? Caci si copii tai (majori sau nu), la fel ca si sotia, te mostenesc dupa deces...

conventia matrimoniala, nu are legatura cu mostenirea... poti sa faci ca bunurile proprii sa devina comune si apoi in cazul decesului, sotia impreuna cu copiii mostenesc si din ce ( mai ) ai.
luati certificatul ala de casatorie ca nu e asa greu in loc sa tot ne cramponam de asta.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Convenție matrimonială după căsătorie: pot fi trecute bunurile comune doar în proprietatea unuia dintre soți? alfa19 alfa19 Casatorie in noiembrie 2011. Comunitate legala. 1. Sotia a achizitionat in timpul casatoriei un spatiu comercial si un autoturism. Dorim ca aceste bunuri sa ... (vezi toată discuția)
Am avut o casă anterior casatoriei dar am făcut o greșeală ... majestik majestik Am avut o casă anterior casatoriei dar am făcut o greșeală la care mi-a atras atenția și notarul,am lăsat acea casă în regimul matrimonial cu bunuri ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)