avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu victima suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu victima suspendare permis

Am produs un accident cu victima prin neacordare prioritate pe trecerea de pietoni, victima 40 zile de ingrijire medicala. Data accident decembrie 2021 pana la finalizarea dosarului codul rutier a fost modificat feb 2021 in sensul ca la data faptei sanctiunea era de 90 zile suspendare drept conducere si acum codul rutier prevede 180 zile suspendare intrebarea este legal trebuie sa primesc 90 zile cu data faptei ori 180 zile suspendare cu data clasari dosarului de catre procuror. Sentinta pe care am primit-o e de 180 atat prevede actualul cod rutier doresc sa stiu daca e corecta ori trebue sa depun contestatie.Ceva sfaturi multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023
Valentin_v, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:34, 14 Ianuarie 2023
Cum se aplica ce decide politia ? acesti functionari de la politie nu au legi sau fac dispozitii de suspendare in raport cum au dormit cu o noapte inainte. Era important pentru mine sa aflu daca au aplicat legea corect dar se pare ca nu am succes. Multumec oricum.
Legea contravenţională, alături de legea penală constituie singurele excepţii de la principiul neretroactivităţii legii prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţia României. Dacă în materie penală există o bogată literatură şi o consistentă jurisprudenţă în materia dezincriminării şi aplicării legii penale mai favorabile, în materie contravenţională, efectele retroactive ale legii mai favorabile, în sens larg, sunt sumar tratate de doctrină şi practică, aspect de înţeles, pentru că dispoziţia legală care impune completarea dreptului contravenţional material cu dreptul penal, art. 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, este în vigoare doar din anul 2013.
În ceea ce priveşte sediul materiei, potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2) din Constituţia României: "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.", iar art. 12 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 prevede că: "(1) Dacă printr-un act normativ fapta nu mai este considerată contravenţie, ea nu se mai sancţionează, chiar dacă a fost săvârşită înainte de data intrării în vigoare a noului act normativ 3. (2) Dacă sancţiunea prevăzută în noul act normativ este mai uşoară se va aplica aceasta. În cazul în care noul act normativ prevede o sancţiune mai gravă, contravenţia săvârşită anterior va fi sancţionată conform dispoziţiilor actului normativ în vigoare la data săvârşirii acesteia."


Poate va ajuta. Ar fi bine sa apelati la un avocat
Daca in decizia care ati primit-o scrie 180 de zile suspendare, asta se va intimpla. Chiar daca functionarul public-politistul a gresit, asta e. Nu puteti decit sa obtineti in instantele de contencios administrativ despagubiri pentru greseala acelui functionar. Se aplica legea contenciosului administrativ.
[ link extern ]

Valentin_v a scris:

Cum se aplica ce decide politia ? acesti functionari de la politie nu au legi sau fac dispozitii de suspendare in raport cum au dormit cu o noapte inainte. Era important pentru mine sa aflu daca au aplicat legea corect dar se pare ca nu am succes. Multumec oricum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am primit o amenda si o supendare de permis de 90 ... Elenaiulia1978 Elenaiulia1978 Bună ziua, Am primit o amenda si o supendare de permis de 90 de zile in august 2021,am contestat procesul verbal si in noiembrie 2022 mi a venit decizia ... (vezi toată discuția)
Despagubiri la accident usor - lovitura la picior Vlad1968 Vlad1968 Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cam ce despagubiri se acorda pentru un accident auto usor, soldat cu o lovitura la picior - fara fracturi - doar picioarul a ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis dupa noul cod rutier pentru un accident dupa vechiul cod bks30 bks30 Buna ziua, Anul trecut,mai exact in data de 13.07.2021,in timp ce circulam pe un drum public cu o motocicleta,fiind loc pe banda de mers,iar soferul ... (vezi toată discuția)