HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor prevede ca pentru fiecare loc de munca (indiferent daca este la stat sau in privat), in vederea angajarii, lucratorul sa fie examinat medical in baza fisei cu riscuri profesionale emisa de angajator si dupa fisa corespunzatoare din anexa 1 la HG, in vederea stabilirii aptitudinii in munca. Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale emite fisa de aptitudine pentru lucrator la locul de munca pentru care se solicita angajarea.
-art.8 (5) Examinările medicale profilactice se efectuează în baza fişei de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3, completată în mod obligatoriu la toate rubricile şi semnată de către angajator.
-art.9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
Despre actele medicale care sunt făcute pentru prelungirea concediului de creștere copil, respectiv declararea copilului cu handicap mediu. O sa ii afecteze viața copilului meu in viitor? Sau este doar o chestiune de moment, care nu rămâne în arhiva publică?
Dosarul medical al persoanei nu este arhiva publica. Doar persoana si medicul au acces la acest dosar. Altcineva poate avea acces numai in urma unei hotarari judecatoresti definitive.
Mesajul meu anterior ramane de actualitate, daca persoana doreste sa se angajeze.