avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata din PFA apensiei de intretinere copii minori. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata din PFA apensiei de intretinere copii minori. Buna ziua, ...

Plata din PFA a pensiei de intretinere copii minori.
Buna ziua,
Judecatorul a obligat tatal sa plateasca ,,1/8 din venitul net lunar efectiv incasat in favoarea minorului'', incepand cu ianuarie 2023.
Tatal obtine venituri doar din PFA-cabinet medical, nu este angajat.
Cum se poate interpreta textul de lege, calcula si plati corect 1/8 pt ianuarie 2023 asa cum cere judecatorul, cand veniturile unui PFA pentru anul 2023 se vor cunoaste abia in mai 2024, odata cu depunerea declaratiei.
Problema e ca mama copiilor va considera ca nu i se plateste corect si va incerca executarea silita, cu proprire de conturi.
Multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2023
Nata88, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 20:02, 18 Ianuarie 2023
Cand a decis instanta nu a avut declaratia aferenta anului 2022? Daca nu era inceputa activitatea profesionala sau e partial anul fiscal anterior, aveti declaratia estimativa si va raportati la aceea, urmand ca la finalizarea anului sa se calculeze eventual o diferenta de catre executor.
Va mulțumesc pentru timpul acordat!
A avut declarațiile din ultimii 5 ani :), pe 2022 este estimativ.
Judecatorul precizează ,,lunar net efectiv incasat" dar nu face referire la vreo perioada de timp.
Întrebarea e dacă veniturile nete vor fi mai mici in 2023 decât cele din 2022 ce poate decide executorul în asa situație?
Mulțumesc!

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Cand a decis instanta nu a avut declaratia aferenta anului 2022? Daca nu era inceputa activitatea profesionala sau e partial anul fiscal anterior, aveti declaratia estimativa si va raportati la aceea, urmand ca la finalizarea anului sa se calculeze eventual o diferenta de catre executor.

Ii va calcula fie la estimat, fie la 2022. Eu as zice ca mai corect ar fi la 2022. Daca va fi mai mult, va achita diferenta dupa depunerea declaratiei anul urmator, fie va fi mai putin si veti regla din sumele urmatoare datorate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pensie alim. fără răspuns. bună ziua, În ... Nata88 Nata88 Executare silita pensie alim. fără răspuns. Bună ziua, În ianuarie 2023 la cererea fostei soții judecătorul emite hotărârea cu privire la pensie ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie intretinere minori din veniturile unui pfa. buna ... Nata88 Nata88 Calcul pensie intretinere minori din veniturile unui PFA. Buna ziua, Tatal divorvat are un PFA si plateste pensie de intretinere copii minori, conform unei ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe chiria obținută în 2023. Andrei_B3001 Andrei_B3001 Impozitul pe chiria obținută în 2023. Cine declară și plătește impozitul pe chiria aferentă anului 2023? Chiriașul sau proprietarul? (vezi toată discuția)