avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In contractul de vanzare cumparareal locuintei sant ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In contractul de vanzare cumparareal locuintei sant trecut eu ...

In contractul de vanzare cumparareal locuintei sant trecut eu si sora mea cu cate 1/2 parti fiecare,iar sora mea nu vrea sa imi restituie partea ei de 1/2 .La data cumpararii locuintei am fost imprumutat cu o diferenta de bani necesara pentru a cumpara locuinta de sora mea ,dar acesti bani i-am dat inapoi in totalitate.Sora mea nu locuieste cu mine si nici nu a contribuit absolut cu nimic la cumpararea acestei locuinte exceptand banii cu care m-a imprumutat,dar care i-am restituit in totalitate,dar nici nu vrea sa imi restituie mie in totalitate locuinta mea.
Fata de cele de mai sus va rog sa ma indrumati care este modalitatea de a intra in posesia in totalitate a locuintei mele proprietate personala,sora mea neavand absolut nici o contributie la obtinerea acesteia si absolut nici un drept asupra acesteia deoarece s=a trecut in contractul de vanzare cumparare in parti egale cu mine.
Va rog daca este posibil raspuns la adresa de e-mail.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 10:32, 31 Ianuarie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Insistați că e exclusiv casa dumneavoastră, dar nu e așa. E proprietate comună pentru că ați cumpărat-o împreună.

Faptul că ea a contribuit o sumă mai mică ar putea face obiectul unei discuții despre cotele-părți în cadrul unui partaj. Faptul că i-ați restituit această sumă, tot în cadrul unui partaj, ar putea fi eventual considerar ca o sultă plătită în avans.

Cine locuiește efectiv acolo și plătește impozit, utilități etc., ar putea fi relevant doar dacă ați încerca să chemați sora în judecată într-un proces de uzucapiune. În regimul vechiului Cod civil v-ați fi încadrat la uzucapiunea de 30 de ani, dar din 1998 până acum sunt doar 25 de ani.

Mai puteați încerca o anulare parțială a CVC pe motiv de eroare sau dol, ca viciu de consimțământ, în sensul că ați crezut/ați fost făcut să credeți că doar garantați un împrumut, nu că deveniți coproprietari. Dar pentru o astfel de.acțiune termenul de prescripție este de 3 ani, nu de 25.

În concluzie, cum vi s-a mai zis, trebuie să începeți un partaj. Asistat musai de un avocat ca să nu mai faceți erori atât de mari.

Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna,eu i am dat jumătate din suma pe apartamentu mamei mele ... Corinavelea Corinavelea Buna,eu i am dat jumătate din suma pe apartamentu mamei mele ,surorii mele înainte de a face actele la notar și refuza sa mai vina ,ce as putea sa fac ? (vezi toată discuția)
acte notar, bani imprumutati. georgetteivonna georgetteivonna Avem urmatoarea situatie: mama decedata, facuta succesiune dupa mama, ramasi proprietari eu, sora mea si tatal meu, tata decedat, facuta succesiunea dupa tata, ... (vezi toată discuția)
Partaj Vicky1 Vicky1 Buna ziua. Fostul sot doreste sa mergem la notariat pentru a face partajul. Am cumparat in timpul casniciei un apartament de la mama si sora mea, ... (vezi toată discuția)