ANPIS pretinde returnarea indemnizatiei OUG30/2020 ca suma necuvenita
Sotia este PFA profesii libere, traducator autorizat. A avut concediu cretere copil din 2018 pana la 1 apr 2020 cand a reluat anticipat activitatea cu >60 zile. In baza OUG30/2020 a depus acte pentru indemnizatia acordata PFA profesii libere pt. lunile aprilie si mai, cerere aprobata si bani platiti si impozitati.
Tocmai am primit o decizie din partea ANPIS care sustine ca sumele primite pe lunile apr si mai sunt necuvenite si trebuie date inapoi.
"motiv: sume necuvenite pt luna apr 2020, activitate suspendata din 2018 pana la 1 apr 2020; masura curtea de conturi".
Chiar textul primit admite ca pe luna in cauza (apr 2020) nu exista suspendare, ci aceasta a fost anterioara.
Am cautat OUG30/2020 si am gasit (sper ca si cu cumpletari) art XV care include profesii libere la alineat 1, fara a se specifica restrictii.
Este adevarat ca s-a adaugat ulterior la alineat 1^1 referire la venituri mai mici cu 25% fata de veniturile realizate in 2019 insa acest alineat face referire explicita la avocati si atat.
Cum si de ce s-ar aplica si la traducator autorizat nu mi-e clar, sau poate n-am gasit eu textul corect ... (era pe just.ro)
Este indreptatita o contestatie in acest caz?
Daca nu si sumele trebuie returnate, ce se intampla cu impozitele si contributiile de pensie si sanatate pe care le-am platit deja pt. acele sume?
In OUG 30/2020 se prevede:
art.XV
(1) Alți profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare, care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, beneficiază, din bugetul de stat, în baza declarației pe propria răspundere, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020.
....
Eu inteleg ca activitatea trebuia intrerupta , nu reluata.
pai a intrerupt activitatea datorita ordonantelor militare si a restrictiilor impuse de acestea.
una e activitate ce nu poate fi realizata datorita restrictiilor si alta e suspendarea voluntara (prin decl. 070).
La vremea respectiva nu a zis nimeni ca trebuie mers la anaf si depusa suspendare.
(?)