avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... AJUTOR Proprietarul NU vrea să ia în domiciliu o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

AJUTOR Proprietarul NU vrea să ia în domiciliu o persoană ce locuiește pe proprietatea lui

Bună ziua!

Sunt o persoană în vârstă de 30 de ani, care locuiește la oraș în România. Am un iubit de 31 de ani și locuim singuri, împreună, într-un apartament de 2 camere care este în proprietatea tatălui meu (pe actul de proprietate apare doar numele lui). Apartamentul acesta a fost cumpărat din banii proveniți din moștenirea lui (după tată, adică bunicul meu) + o diferență pentru care mama mea a făcut un credit la o bancă. Mama mea încă plătește acel credit, tatăl meu neavând venituri până de curând.
Foarte recent, iubitului meu i-a expirat buletinul. Am discutat cu părinții mei, de multe ori chiar, rugându-i să fie de acord ca el să își facă noul buletin pe această adresă. Adresă la care locuiește de multe luni, cu acordul lor. Nu există nicio șansă ca ei să fie de acord, din păcate. Am încercat tot ce s-a putut. Frica lor cea mai mare (complet nejustificata) este ca el poate deveni o persoana violentă sau, în caz că ne-am despărți, ar putea veni, citez, "cu alți zece oameni la noi în casă". Ei nu sunt de acord cu această relație, din câte se pare. Iubitul meu lucrează, are un loc de muncă stabil și un venit lunar. Eu momentan îmi caut un loc de muncă.
Există vreo soluție legală prin care l-aș putea lua EU în spațiu, având în vedere că eu am domiciliul în buletin pe acest apartament? Sau ei trebuie să își dea express acordul?
Dacă ce am spus mai sus nu este posibil, ar fi o alternativă viabilă urmatoarea: eu am pe numele meu, în co-proprietate, 50% dintr-o casă de vacanță (mobilată, utilată, perfect locuibilă) în care au locuit bunicii mei, într-un alt județ. 25%, respectiv 25% din drepturi sunt ale verilor mei, ambii fiind frati. Aș putea merge cu actul de proprietate respectiv la politia (evidența populatiei) de care aparține satul respectiv și să declar că îl iau în domiciliu în acel imobil? Aș avea nevoie și de acordul celorlați proprietari? Este vorba de o casa cu 9 camere, cu etaj și pod, cu o curte foarte mare, deci spațiu ar fi suficient. Având în vedere că părinții mei nu sunt acord să îl ia în spațiu aici, nu văd ce altă soluție am putea găsi. Este vital ca el să aibă un domiciliu pentru a avea un buletin valabil, fară de care sunt toate șansele să își piardă serviciul.
El nu are altă familie (tatăl decedat, iar mama nu l-a crescut și nu l-a căutat niciodată, iar atunci când el a facut-o... cam degeaba). Suntem îngrozitor de supărați amândoi, pentru că părinții mei ne lasă practic fără niciun venit, din rea-voință. Cunoștiinte, prieteni care să fie proprietar/i de garsonieră, apartament sau casă nu avem. Ni se pare un risc foarte mare ca el să apeleze la persoane cunoscute pe internet pentru a îl accepta în domiciliu contra unei sume de bani. Nici nu prea e legal și numai probleme cu legea nu vrem să avem...
Vă rog din suflet, dați-ne un sfat. Am încercat inclusiv să îmi convingem părinții să declare un contract de chirie la ANAF, legal, pe numele lui, pentru a putea să își facă domiciliul aici. Cu toate obligațiile ce decurg, obligativitatea plății chiriei bineînțeles. Nici cu asta nu sunt de acord.
Ajutor, vă rugăm!!!

Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2023
EllyElenya, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 05:25, 23 Ianuarie 2023
cam cata vreme v-ati propus sa dureze relatia dvs? fiindca daca ii permiteti sa-si stabileasca domiciliul in imobilul coproprietate, acolo va locui timp de 10 ani. cat despre faptul ca parintii "va lasa fara nici un venit", imi cer scuze, dar aveti 30 si 31 ani, sunteti in putere. doar un proprietar/ coproprietar poate sa ia in spatiu un tert.
Poate noua carte de identitate electronica îți permite acum să ai o identitate fără să fii și proprietar de casă?
Întrebați la poliție despre acest tip nou de C.I.
EllyElenya a scris:


Dacă ce am spus mai sus nu este posibil, ar fi o alternativă viabilă urmatoarea: eu am pe numele meu, în co-proprietate, 50% dintr-o casă de vacanță (mobilată, utilată, perfect locuibilă) în care au locuit bunicii mei, într-un alt județ. 25%, respectiv 25% din drepturi sunt ale verilor mei, ambii fiind frati. Aș putea merge cu actul de proprietate respectiv la politia (evidența populatiei) de care aparține satul respectiv și să declar că îl iau în domiciliu în acel imobil?

Da, își poate face CI cu domiciliul acolo doar pe baza consimțământului dvs.
Acordarea vizei de flotant,legal se poate face numai cu acordul asumat de catre proprietar
Cum dv precizati ca parintii dv sunt impotriva relatiei,respectiv a prietenului dv,acordul nu va fi dat si pritenul dv nu va putea obtine viza de flotant la acea locatie
exista posibilitatea (OG 97/ 2005) eliberarii unei carti de identitate provizorii, valabila 1 an, in cazul in care persoana nu poate depune toate actele cerute de lege, de exemplu dovada domiciliului. in acest caz, la rubrica domiciliu va fi mentionata localitatea, fara adresa precisa. nu e nevoie de nici un acord/ declaratie din partea proprietarului
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
adriandimitriu, utilizator

Alte discuții în legătură

Luare in spatiu GEORGIANA ZAMTA GEORGIANA ZAMTA Buna ziua m-am cununat cu sotul meu si acum am ramas fara buletin. Stăm în casă soacrei mele ea fiind proprietara si nu vrea sa ma ia in spatiu pt a mi se ... (vezi toată discuția)
Situatie complicata de luare in spatiu Fedayna Fedayna Situatie de luare in spatiu Buna ziua, Am o proprietate in care am lasat pe cineva sa locuiasca ca sa aiba grija de casa, fara chirie. Persoana ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate ramona1990 ramona1990 Bună ziua as vrea sa mă ajutați, mama mea locuiește la tara la tatăl meu acesta nu vrea sa o ia în spațiu, buletinul mamei a expirat de anu ... (vezi toată discuția)