avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună. Am următoarea speță. Bunicul a cumpărat un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună. Am următoarea speță. Bunicul a cumpărat un teren în ...

Bună. Am următoarea speță. Bunicul a cumpărat un teren în 1975 de la 3 frati. Au făcut un contract de mana semnat de cei trei frati, de bunicul și de un martor. Acel teren nu a fost niciodată intabulat însă, bunicul folosindu-l pe post de gradina de atunci, deoarece era in vecinătatea casei sale. L-a îngrădit și cultivat. În prezent, toti cei ce au semnat contractul atunci sunt morți, inclusiv martorul. Unul dintre urmașii unuia dintre vânzători vrea acum sa vadă care e situația terenurilor ramase moștenire și vrea sa facă succesiunea.
Eu vad doua situații aici:
1. urmașul unuia din vânzători recunoaste acel act de vânzare cumpărare și ca atare renunță la teren. În acest caz cum se poate face intabularea pe tata? E suficient acel contract făcut în 1975 și declarația urmasului vânzătorului ca e de acord cu păstrarea terenului de către tata? Toate acestea se fac la un notar?

2. Urmașul vanzatorului nu recunoaște acel act și se ajunge in instanta. Va recunoaște instanta acel act de vânzare făcut de mana în 1975 și va permite tatălui sa intabuleze acum acel teren ? Se pot aduce ca martori foarte mulți săteni care sa declare ca intr-adevar, acel pământ a fost folosit ca gradina de bunicul meu și pe urma de părinți.

Exista și o a treia sau mai multe variante?

Va mulțumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
Sadams, utilizator
Unul dintre urmașii unuia dintre vânzători vrea acum sa vadă care e situația terenurilor ramase moștenire și vrea sa facă succesiunea.

Nu înțeleg?!?!? ... cum adică vrea???

Nu precizați dacă bunicul dvs. mai trăiește.

Ar fi trebuit până acum să reglementați situația terenului, printr-o acțiune în instanță numită uzucapiune.
Acel contract făcut în 1975, este un înscris sub semnătură privată și nu poate fi întabulat terenul fără un act autentic translativ de proprietate.
Oricum ar fi, vă trebuie o hotărâre judecătorească care să țină loc de act de proprietate. Doar în baza aceleia veți putea întabula terenul.

Contactați un avocat din localitatea dvs. Dacă nu aveți mijloace financiare pentru a angaja un avocat să facă toate demersurile, apelați la acesta cel puțin pentru a vă redacta acțiunea pentru instanță.

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”

Nu înțeleg?!?!? ... cum adică vrea???

Nu precizați dacă bunicul dvs. mai trăiește.

Toți cei ce au semnat contractul, cei 3 frati, bunicul și martorul sunt morți. Eu nu am știut de acest contract pana când tata mi-a spus : " uite un urmaș de-al unui vânzător s-a trezit acum ca vrea sa facă succesiunea și s-a interesat unde sunt terenurile ce le deținea părintele sau", urmașul nelocuind în acea localitate. Posibil ca urmașul sa nici nu aibă actul de vânzare făcut de mana.
Ok.
Rămâne valabil recomandarea de mai sus: „vă trebuie o hotărâre judecătorească care să țină loc de act de proprietate. Doar în baza aceleia veți putea întabula terenul.

Contactați un avocat din localitatea dvs. Dacă nu aveți mijloace financiare pentru a angaja un avocat să facă toate demersurile, apelați la acesta cel puțin pentru a vă redacta acțiunea pentru instanță.

Sadams a scris:

Toți cei ce au semnat contractul, cei 3 frati, bunicul și martorul sunt morți. Eu nu am știut de acest contract pana când tata mi-a spus : " uite un urmaș de-al unui vânzător s-a trezit acum ca vrea sa facă succesiunea și s-a interesat unde sunt terenurile ce le deținea părintele sau", urmașul nelocuind în acea localitate. Posibil ca urmașul sa nici nu aibă actul de vânzare făcut de mana.

Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2023
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare teren ContSters194995 ContSters194995 O intrebare: am cumparat un teren de la niste rude. Terenul este pe numele bunicului mort demult, nu s-a facut succesiune, nu s-a facut iesire din diviziune. ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren muresan_maria muresan_maria In urma succesiunii dupa tatal meu am intrat in posesia mai multor terenuri intabulate si ne intabulate. A venit cineva la mine si mia zis ca unul din ... (vezi toată discuția)
Teren cu alt proprietar van_allen78 van_allen78 Tatal meu a cumparat un teren intravilan de la un femeie in urma cu 15 ani, cu contract de mana si cu 2 martori (unul a murit, iar altul nu stie nimeni pe ... (vezi toată discuția)