avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Divulgare IP
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Divulgare IP

Vreau sa ma lamuriti si pe mine asupra unui aspect.
Am postat pe un forum o opinie care a deranjat anumite persoane, acestea obtinand de la detinatorul site-ului si implicit al forumului, IP-ul meu (de fapt al internet cafe-ului la care merg). Cu aceste IP-uri, aceste persoane s-au prezentat in acest net cafe pentru a le cere proprietarilor acestuia sa ma identifice. Au prezentat chiar si o fotografie a mea, fapt relatat de detinatorii net cafe-ului. In plus, trag concluzia ca, odata ce imi pot vedea IP-ul cei ce detin site-ul, imi pot vedea si parola pentru user-ul de pe forum, nu ?
Vreau sa stiu cat de legala e divulgarea IP-urilor de pe care am scris pe forum cat si aceasta hartuire.
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 22:27, 25 Iulie 2008
Lege nr. 677 din 21 noiembrie 2001
pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
Art. 1. -
(1) Prezenta lege are ca scop garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
Art. 3. - In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc dupa cum urmeaza:
a) date cu caracter personal - orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, in mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;
b) prelucrarea datelor cu caracter personal - orice operatiune sau set de operatiuni care se efectueaza asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate, cum ar fi colectarea, inregistrarea, organizarea, stocarea, adaptarea ori modificarea, extragerea, consultarea, utilizarea, dezvaluirea catre terti prin transmitere, diseminare sau in orice alt mod, alaturarea ori combinarea, blocarea, stergerea sau distrugerea;
c) stocarea - pastrarea pe orice fel de suport a datelor cu caracter personal culese;
Conditii de legitimitate privind prelucrarea datelor
Art. 5. -
(1) Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare.
Art. 32. - Prelucrarea datelor cu caracter personal de catre un operator sau de o persoana imputernicita de acesta, cu incalcarea prevederilor art. 4-10 sau cu nesocotirea drepturilor prevazute la art. 12-15 sau la art. 17, constituie contraventie, daca nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 250.000.000 lei.

Asa si? Citatul asta din lege ajuta la ce? IP-ul nu e o data cu caracter personal (mai ales daca nici nu e fix.... cazul clicknet si RDS)... e oarecum similar unui numar de telefon... daca primesc un telefon de la cineva si-mi apare pe mobil numarul de pe care am fost apelat, nu pot da mai departe acel numar ca incalc legea? :)

Daca vrei sa fi incognito pe internet nu te opreste nimeni sa folosesti programe specializate (gen Hide IP de ex.) sau rute ocolitoare (sunt site-uri care intermediaza conexiunea si apare IP-ul lor in loc de IP-ul tau) la fel ca la telefoane cand dai apeluri cu numar ascuns (sunt setari implementate standard in majoritatea telefoanelor) sau SMS-uri care incep cu *RI# (tot nr. ascuns... dar nu merge pe toate)... daca nu depui tu toate diligentele sa fii anonim (atat in cazul apelurilor telefonice cat si in cazul IP) nu vad de ce te plangi ca ti-a fost dat unei terte persoane numarul telefonic/IP-ul....
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cosecinte juridice ale identificarii ip iora1529 iora1529 Am o cunostinta care ma acuza ca am trimis on line pe site ul unui ziar un anunt ofensator la persoana acesteia si ca mi- a identificat ip. I-am spus sa mi ... (vezi toată discuția)
Divulgarea ip-ului ! maynouna maynouna Buna ziua Recent o doamna a carui blog l-am vizitat mi-a publicat ip-ul online afirmand ca sunt un user care a jignit-o pe blog. Eu nu am lasat nici un ... (vezi toată discuția)
Demersuri aflare posesor ip mauricius mauricius as dori niste lamuriri: 1. sa zicem ca postezi un mesaj la o stire de presa online(decent) dar acid la adresa unui director de institutie. Nu se cere adresa ... (vezi toată discuția)