avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Va rog, cum este bine sa procedez: 1. Sa merg mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Va rog, cum este bine sa procedez: 1. Sa merg mai departea si ...

Va rog, cum este bine sa procedez:

1. Sa merg mai departea si sa dezbat succesiunea pentru Salistea casei pe baza schitei cadastrale intocminte inainte de descoperirea povestii prezentate mai jos astfel incat sa am posibilitatea incadrarii in termenul maxim 2 ani pentru a beneficia de scutirea plătii impozitului către stat? Urmand ca dupa obtinerea certificatului de mostenitor sa actionez in instanta vecinul ruda pentru granituire si pentru revendicare?

Sau

2. Sa ma opresc si sa actionez vecinul ruda in instanta pentru granituire si pentru revendicare? insa nu stiu cat vor dura procesele si nu voi mai avea posibiliteatea incadrarii in termenul maxim 2 pentru a beneficia de scutirea plătii impozitului către stat.

Iata povestea mea:
Matusa mea decedata in 2021 mi-a facut testament in 2016, matusa mea fiind din comuna Baia de Fier, eu din Bucuresti. Mentionez ca nu a fost niciodata casatorita, nu a avut copii, si toti fratii matusii mele (printre care si tatal meu) au renuntat la partea lor de mostenire in favoarea ei, astfel matusa mea devenind mostenitor unic in anul 1989 la dezbaterea succesiunii dupa moartea mamei sale (bunica mea). Tatal matusii mele (bunicul meu) fiind decedat inaintea bunicii mele, in 1971 (cu succesiune dezbatuta). Daca este important de mentionat, matusa mea era persoana cu handicap, surdo-muta, motiv pentru care a fost scutita de impozit.

Pentru ca majoritatea terenurilor detinute de matusa mea reprezita fiecare o speta in sine cu probleme de genul: apar in certificatul de mostenitor insa nu apar in registrul agricol sau invers, apar in registrul agricol insa nu apar in certificatul de mostenitor, si pentru ca la dosarul intocmit in vederea dezbaterii succesiunii este nevoie pentru toate aceste terenuri, printre alte documente, si de schite cadastrale (terenurile nefiind cadastrate), si pentru ca termenul maxim de 2 ani în care moștenitorii pot solicita dezbaterea succesiunii fără a plăti și impozit către stat se intampla la finalul lunii aprilie 2023, am hotarat - dupa ce m-am documentat pe cat am avut posibilitatea - sa dezbat succesiunea doar pe terenul Salistea casei, acest teren, aparent, neprezentand o speta/problema precum restul terenurilor.

Am intocmit dosarul succesoral si am reusit cu mare greutate sa ma programez in luna februarie 2023 la notarul care se afla in circumscriptia judecătoriei în care matusa mea a avut ultimul domiciliu, notarul fiind infiorator de aglomerat.

Din pacate, acum, dupa ce am finalizat dosarul succesoral, am obtinut o informatie care transforma si terenul Salistea casei intr-o speta/problema. Adica, dupa ce am realizat cu ajutorul unei persoane autorizate schita cadastrala a terenului Salistea casei – respectand cadastrul vecinilor - din care masuratori a rezultat o suprafata de aprox. 4400mp comparativ cu suprafata mentionata in certificatul de mostenitor de aprox. 5100 mp, schita pe care am depus-o la dosarul succesoral, vecinul ruda (bunicile noastre au fost surori) care are cadastrul facut in 2006 in baza unei sentinte judecatoresti din 1999, m-a invinuit agreziv, folosind tot felul de amenintari, cum ca i-am luat abuziv din teren. Cu scopul de a imi dovedi ca are dreptate, vecinul ruda mi-a trimis trei documente cu rugamintea sa verific/sa vad dreptul lui de proprietate intabulat in cartea funciara in 2006 in baza unei sentinte civile din 1999.

Din cauza acestui eveniment neplacut, pentru a avea posibilitatea eliminarii conflictului, avand documentele vecinului ruda, am cautat sa aflu care este realitatea povestii.

Astfel, am descoperit ca - pe unul dintre cele trei documente ale vecinului ruda care contine schita corpului de proprietate - trei din cinci parcele care formeaza terenul Salistea casei sunt cadastrate partial de catre vecinul ruda. Am cautat mai departe si am observant si pe harta realizata in baza Sistemului National Stereo 1970 aceeasi poveste.

Ce e de facut?

Astept cu interes orice sfat/recomandare/raspuns.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: micky290597 , utilizator 19:22, 25 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Pana nu dezbateti succesiunea nu aveti calitate sa faceti o actiune in revendicare.
Nu puteti dovedi ca sunteti proprietar, decat cu certificatul de mostenitor.
Deci solutia este una singura.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
In acest caz, problema care se pune este urmatoarea: prin certificatul de mostenitor obtinut se va dovedi ca sunt proprietar pe o suprafata mai mica (~4400mp) decat cea din certificatul de mostenitor al matusii mele (~5100mp). Cum pot sa fac o actiune in revendicare pe partea de teren cadastrata de vecinul ruda daca nu apare in certificatul de mostenitor obtinut dar apare in certificatul matusii mele?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incalcare drept proprietate galaoan galaoan Buna seara. Va prezint urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in septembrie 2017. Am pornit procedura de dezbatere a mostenirii, am masurat cu ing de ... (vezi toată discuția)
Teren si casa fara acte pristopanu07 pristopanu07 Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: Bunicii mei (in prezent decedati) au cumparat in urma cu peste 30 de ani un teren cu acte de ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren din succesiunea pe bunicii de pe tata care traieste, mama si sora traiesc si ele nuc23 nuc23 Cumparare teren din Succesiunea pe bunicii mei, tata, mama, sora traiesc Am imputernicire sa-l reprezint pe tata la dezbaterea succesiunii si partajul ... (vezi toată discuția)