avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita pe un bun imobil care a fost ...
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita pe un bun imobil care a fost instrainat anterior unei terte persoane prin inscris sub semnatura privata

Buna seara!Va solicit si eu ajutorul intr-o problema .Acum 1 an i-am imprumutat o suma de bani unei cunostinte ,imprumutul nu l-am facut la notariat ci l-am facut sub forma unui inscris sub semnatura privata prin care aceasta se obliga sa-mi restituie suma in termen de 6 luni (fara dobanda)..Cum nici pana la aceasta data ,debitoarea mea nu mi-a achitat suma datorata si nici nu are de gand sa o faca ,m-am hotarat sa -mi recuperez datoria prin executare silita si cum singurul bun imobil aflat in proprietatea debitoarei mele este un teren m-am gandit sa o execut pe acesta. In acel moment insa debitoarea mea s-a prezentat cu o terta persoana (mama ei)care sustine ca de fapt ea este proprietara acelui teren ,teren dobandit de ea inaintea mea in urma unui contract de imprumut facut tot sub semnatura privata tot cu acelasi teren pus gaj.In afara acelui contract de imprumut (inscris sub semnatura privata )datat anterior contractului meu de imprumut (inscris sub semnatura privata ),mama debitoarei care sustine ca este proprietara terenului in cauza mai are de la fiica ei o chitanta de mana datata ulterior contractului de imprumut facut intre cele doua ,chitanta prin care debitoarea instraineaza mamei sale dreptul de proprietate asupra terenului ca urmare a nerestituirii imprumutului facut intre cele doua ,si o procura notariala facuta ulterior celor doua inscrisuri(contract de imprumut si chitanta de mana)prin care debitoarea o imputerniceste pe mama sa sa faca ce doreste cu apartamentul.Deci in ordine cronologica cele doua au facut urmatoarele harti:
1. contract de imprumut cu gaj teren
2.chitanta de mana prin care debitoarea instraineaza mamei sale dreptul de proprietate asupra terenului respectiv
3.procura notariala prin care debitoarea o imputerniceste pe mama sa sa faca ce doreste cu terenul (vanda,inchirieze).
Eu doresc sa stiu daca tot ceea ce prezinta ca dovada mama debitoarei care sustine ca de fapt ea este proprietara terenului are valabilitate juridica avand in vedere ca intre cele doua exista o legatura de rudenie ,avand in vedere ca sunt inscrisuri sub semnatura privata care pot fi si fabricate intre cele doua, inscrisuri unde nu este mentionat nici un martor ,si de fapt singurul act notarial este aceea procura data ulterior celor doua inscrisuri sub semnatura privata.Deci in concluzie poate fi considerata mama debitoarea proprietara acelui teren doar in baza acelor harti prezentate de ea?
Va multumesc anticipat pt.raspuns.

Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 23:08, 23 Ianuarie 2010
Asupra unui teren se poate constitui ipoteca si nu gaj.
Forma autentica a contractului de ipoteca este ceruta ad validitatem, fiind un contract solemn iar ipoteca se noteaza de catre notar in cartea funciara. Prin urmare actul incheiat sub semnatura privata este nul in privinta constituirii garantiei iar asupra terenului nu putea fi constituita nicio garantie prin acel contract. Solicitati un extras de carte funciara cu titlu de informare de la ONCPI pentru a verifica titularul dreptului de proprietate si orice sarcini constituite asupra terenului.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Puteti verificala la oficiul de cadastru si Publicitate Imobiliara situatia juridica a terenului. Solicitati un extras de informare care, din cate stiu costa app. 20 ron . Puteti solicita informatii, prin intermediul unui executor judecatoresc, si de la Primaria de la locul situarii imobilului, asta doar daca o sa aveti titlu executoriu.
Dar pentru a recupera pe calea executarii silite trebuie sa aveti titlul executoriu. Asadar mai inainte trebuie sa mergeti la instanta cu actul sub semnatura privata care atesta imprumutul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Narcizaa, utilizator
Primaria -prin Directia de Taxe si Impozite Locale sau orice alta institutie- nu ofera informatii tertilor privind titularii drepturilor de proprietate. Certificat fiscal sau informatii se pun la dispozitia: proprietarilor (personal sau prin mandatar), executorului judecatoresc (in cadrul procedurilor de executare) si in alte cazuri prevazute expres de lege.

Solicitati EXTRAS DE INFORMARE la ONCPI-Oficiul National de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Intentati actiune in executarea obligatiilor contractuale impotriva debitorului.
Pentru a avea succes, trebuie analizat cu atentie cazul si probele din dosar -temeiul/instrumentul juridic -contractul - si celelalte dovezi (martori, chitante etc.)
Este necesar sa consultati o persoana de specialitate care sa va analizeze documentele, sa emita o opinie si sa va asiste.

Cu respect,

Luisa Mitroi

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
In primul rand ,acest imobil nu a fost /nu putea fi intabulat pe numele mamei debitoarei pt. ca nu exista un act autentic .
In al doilea rand se poate demonstra SIMULATIA in acest caz avand in vedere si raportul de cauzalitate in cazul de fata (datoria catre dvs si tendinta de a instraina bunul chiar mamei...).
Trebuie totusi sa o actionezi in judecata pe Somatie de plata iar in cadrul procesului sa faci si o cerere de sechestru judiciar pt. averea debitorului tau (art. 594 codul de procedura civila) .Asta se face pt a evita/preantampina eventualele tertipuri pe care le poate accesa orice debitor spre a scapa de datorie.De aceea a instituit si legiuitorul astfel de prevederi..(AVEM IN ACEST AVEM SI PREVEDERI REFERITOARE LA SIMULATIE..)
Am stabilit ca este nula conventia privind constituirea ipotecii deoarece forma autentica a contractului de ipoteca este ceruta ad validitatem, fiind un contract solemn iar ipoteca se noteaza de catre notar in cartea funciara. Conventia intre mama si debitor este eliminata din obiectul nostru de interes.

Un simplu extras de carte funciara va dovedi daca debitorul este titularul dreptului de proprietate si daca sunt alte sarcini constituite. Aceasta ipoteca in mod cert nu este constituita, debitorul incercand sa il induca in eroare pe creditorul nostru. Acest extras ar trebui cerut deoarece este posibil ca debitorul sa fi constituit alte garantii, sa nu mai fie titularul dreptului de proprietate etc.

Avand in vedere ca procedura somatiei de plata este o procedura necontencioasa iar cererea de sechestru se judeca dupa procedura contencioasa, nu poate fi insotita o cerere de somatie de plata de o cerere de sechestru asigurator. Masura sechestrului se poate institui doar in cadrul actiunii de drept comun - ca de exemplu in actiunea in obligarea la executarea obligatiilor contractuale pe care am mentionat-o.

Mai intai, cazul si probele trebuie analizate cu atentie deoarece in functie de acestea se poate stabili calea procesuala care are cele mai bune sanse de recuperare a datoriei.
Pe calea somatiei la plata nu sunt admisibile decat probe cu inscrisuri, iar debitorul are diverse mijloace de a obtine respingerea somatiei: propune proba cu expertiza, invoca exceptia de neexecutare a platii etc. Daca trebuie administrata proba cu martori acest lucru se poate face numai in procedura de drept comun.
Limitat la datele prezentate, estimez ca nu exista probe suficiente pentru succesul somatiei la plata.
Cel mai important este sa se actioneze rapid: analiza situatiei si a probelor, stabilirea actiunii cu sanse ridicate de succes -solicitarea instituirii de masuri asiguratorii (in cadrul actiunii de drept comun).
Cu stima,

Luisa Mitroi

Business Legal Consultant
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumutul garantat cu ipoteca ContSters40598 ContSters40598 Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ... (vezi toată discuția)
Inscriere somatie de plata in cartea funciara leopold2010 leopold2010 Buna ziua, Vreau sa stiu si eu daca si cum o somatie de plata poate fi inscrisa in cartea funciara. Existau doua ipoteci de grad I si II inscrise in cartea ... (vezi toată discuția)
Somatia de sechestru missyver missyver Am un teren pe care am primit o somatie de sechestru, invocat de un creditor. Ideea este ca nu detin banii respectivi, dar am gasit o persoana care imi poate ... (vezi toată discuția)