avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie de urmas

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti care este algoritmul de calcul pentru pensia de urmas pt sotie supravietuitoare. Concret, daca de exemplu pensia sotului a fost de 5000 ron, ce pensie de urmas va putea avea sotia? 50% din cei 5000 ron sau cat?
as dori sa mai intreb daca acest procent de 50% se aplica dupa impozitarea celor 5000 ron sau nu?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
Gabriela_C, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela_C , utilizator 10:31, 28 Ianuarie 2023
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotia supravietuitoare are dreptul la 50% din pensia sotului daca este singura indreptatita la pensia de urmas . Acest procent se aplica la punctajul sotului decedat ( il gasiti pe decizia de pensionare sau pe un cupon de pensie ) , rezultatul se inmulteste cu valoarea unui punct de pensie - astazi e de 1785 lei .. Aceasta va fi pensia bruta a sotiei . Daca depaseste 2000 lei , se va impozita cu 10% calculata la suma care depaseste aceasta valoare ( 2000 lei ) .
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator
Multumesc frumos! E ft clar acum, procentul de 50% se aplica punctajului si nu pensiei brute sau nete. Toate cele bune!

CHKa a scris:

Sotia supravietuitoare are dreptul la 50% din pensia sotului daca este singura indreptatita la pensia de urmas . Acest procent se aplica la punctajul sotului decedat ( il gasiti pe decizia de pensionare sau pe un cupon de pensie ) , rezultatul se inmulteste cu valoarea unui punct de pensie - astazi e de 1785 lei .. Aceasta va fi pensia bruta a sotiei . Daca depaseste 2000 lei , se va impozita cu 10% calculata la suma care depaseste aceasta valoare ( 2000 lei ) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas alecsandru.andrei.constantin alecsandru.andrei.constantin Am câteva nelămuriri legate de pensia de urmaș acordată soțului supraviețuitor. Am beneficiat de pensie de urmaș ca unic fiu al tatălui decedat ... (vezi toată discuția)
Buna seara am o nelamurire in dec 2022 am primit pe cuponul de ... arhirie vasile arhirie vasile buna seara am o nelamurire in dec 2022 am primit pe cuponul de pensie 2270 lei din care era trecut impozitul de 27 lei si rest a ramas 2243 acum in ian 2023 ... (vezi toată discuția)
Mod recalculare pensie urmas a... a... Buna ziua, va rog o intrebare Tatal meu(nascut 1.04.1942 - pensionar de stat din 1998 , decedat 20.12.2007 (pensia din luna noiembrie 2007 era de 673 lei; ... (vezi toată discuția)