avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie urmas

Am câteva nelămuriri legate de pensia de urmaș acordată soțului supraviețuitor.

Am beneficiat de pensie de urmaș ca unic fiu al tatălui decedat până la terminarea studiilor.

As dori să știu dacă mama, care a devenit pensionara între timp având minimul pensiei acordată de stat, ar putea beneficia de o parte din pensia tatălui?

A rămas valabilă legea in care soțul supraviețuitor(pensionar) să renunțe la propria pensie pentru a beneficia de pensia soțului decedat - 50%?

Este posibil că mama sa primească o parte din pensia tatălui, drept ajutor social ținând cont că pensia dânsei este egală cu suma minima stabilita de stat?
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2023
alecsandru.andrei.constantin, utilizator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 18:46, 8 Septembrie 2023
Nu poate beneficia de doua penii potrivit legislației în vogoare din prezent. Nu avem o lege care să prevadă aceast drept soțului supraviețuitor.

Urmăriți legile să vedem ce se va întâmpla din ianuarie 2024.
Dapix, utilizator
Am găsit urmatorul răspuns pe site-ul casei naționale de pensii: "Soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie."

De aici - [ link extern ] ?

Dapix a scris:

Nu poate beneficia de doua penii potrivit legislației în vogoare din prezent. Nu avem o lege care să prevadă aceast drept soțului supraviețuitor.

Urmăriți legile să vedem ce se va întâmpla din ianuarie 2024.

alecsandru.andrei.constantin, utilizator
Asa si este , sotul supravietuitor poate opta pentru pensia proprie SAU pensia de urmas care , pentru un singur urmas indreptatit , este de 50% din pensia cuvenita decedatului . Practic , punctajul tatalui dvs. ( il gasiti in decizia dansului de pensionare , sau pe unul dintre cupoanele de pensie ale sale ) se imparte la 2 si rezultatul se inmulteste cu valoarea unui punct de pansie ( astazi , 1785 lei ) , rezultand valoarea acesteia . Daca dvs. ati avut pensie de urmas , pe cuponul dvs. de pensie gasiti acest punctaj , pe randul de jos al acestuia ( acesta fiind jumatate din punctajul tatalui dvs. ) . Acelasi punctaj il va avea si mama dvs. Deci , nu primeste o parte din pensia sotului ca ajutor social pe langa pensia proprie , va alege intre pensia sa sau cea de urmas .
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie de urmas Gabriela_C Gabriela_C Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care este algoritmul de calcul pentru pensia de urmas pt sotie supravietuitoare. Concret, daca de exemplu pensia sotului a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Dabu Maria Dabu Maria Doresc sa aflu daca o persoana ce are pensie de agricultor poate sa renunte la acest tip de pensie si sa solicite pensia de urmas dupa sotul decedat in urma cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas perianumarieta perianumarieta Buna ziua,tatal meu a murit acum 14 ani,mama are pensie mica ,nu mi aduc aminte cat,i s a zis ca nu are dreptul la pensie de urmas,de pe urma sotului,e ... (vezi toată discuția)