Sunt divortat de 5 ani si am un minor din fosta casnicie pentru care am tutela comuna cu fosta sotie, drept de vizita si program stabilit , inclusiv pensie de intretinere la zi toate obtinute in instanta.
La finalizarea divortului mai exact 1 an fosta sotie a plecat cu concubinul in strainatate lasand minorul cu varsta de 2 ani in grija bunicilor si revenind in tara rar sau deloc. De 4-5 luni fosta sotie a revenit in tara deoarece aceasta a nascut si mi-a solicitat confirmarea unei procuri pentru a iesi cu minorul din tara.
Mai jos regasiti mesajul fostei sotii:
"Am nevoie de la tine sa îmi dai procura sa eliberez pașaport și sa ies cu minorul din tara.
Anul asta ne am propus sa mergem în vacanta cu băieții, MINORUL își dorește sa meargă în alta tara, dar nu știu cât stam plecați și nici tara și asta nu te privește pe tine ca nu plec sa stau o luna doua și pe tine nu te incomodează asta oricum și 3 luni daca stam în vacanță nu te afectează pe tine cu nimic.
Intereseazăte cât este valabila procura și dacă are doar 3 luni te anunț eu când sa o faci.
Am citit și pare ca e valabila 3 ani, dacă e asa o poți face oricând de acum, când ai timp si bani."
Dupa cum observati abordare dansei este o draguta :)) :))
Eu stiu ca nu imi poate ingradi dreptul la vizita si daca se intampla asta, doar cu acordul meu chiar si pentru o vacanta de 1 luna, totul pentru bucuria copilului,dar nu mai mult, si totusi eu banuiesc ca doreste sa mute domiciliul minorului in strainatate.
Va rog sa ma sfatuiti cum trebuie procedat in acest caz, cine stabileste pe ce perioada e valabila procura, pentru ce motiv real se doreste iesirea din tara, poate muta domiciliul in alta tara fara acordul meu???
Daca prin absurd se va muta domiciliul in strainatate cum imi pot exercita eu dreptul de vizita?
A si mai stiu ca trebuie sa plateasca ea cheltuielile pentru procura.
Va spun ca sunt pe deplin corect intentionat pentru a se bucura de o vacanta copilul dar nu am incredere ca se va intampla asa. Mi-am vazut propiul copil lasat in grija bunicilor la varsta de 2 ani si eu cu un drept de vizita de 2 ori pe luna la nici 15 minute de mers cu masina. M-am retras din a selecta gradinita, scoala, activitatea sportiva pentru a nu crea disensiuni si de a limita modul de educatie negativa primita de minor in familia fostei sotii in lipsa mea, gen nu te duce cu el, vezi ca vrea sa te ia si nu stiu daca te mai aduce, el este un coleg de al mamei tale, o perioada de timp nu a stiut ca eu sunt tati, si va povestesc ca intr-un moment de al nostru de joaca , mi-a zis ca " sti ca eu nu am tati" s.a.m.d.
Nu vreau sa accept faptul ca va pleca si mai departe de langa mine.
1. Nu este in regula ca cel mic sa fie lasat la bunici, mai ales ca a fost o perioada lunga de timp. Daca nu vreti sa mai spuna ca nu are tata sau sa plece si mai departe de dvs, depuneti in instanta actiune de stabilire a domiciliului copilului la dvs.
2. Procura dvs o dati in conditiile dorite de dvs, nu va impune legea nimic si nici mama copilului. nu o poate face Astfel ii veti raspunde in scris ca ii dati oricand procura in care specificati durata si destinatia. In baza acesteia nu va putea stabili locuinta in strainatate caci specifica exact locul si durata, iar la expirarea acesteia trebuie inapoiat acolo unde are domiciliul legal stabilit.
Va sfătuiesc sa o lăsați pe fosta soție sa va acționeze în instanta pentru a suplini acordul dvs pentru ieșirea din tara.
Pentru admiterea acțiunii dânsei este necesar sa precizeze perioada exacta dus-intors pentru minor cât și tara de destinataie. Evident, vacanta dânsei cu copilul trebuie sa fie strict în perioada vacantei preșcolare.
Apelați atunci la un avocat( sau chiar și de acum în funcție de interesul dvs fata de aceasta situatie) și aveți șanse sa-i fie respinsa cererea dacă este formulata conform sms-ului dat de dansa.
Luați în calcul sa solicitati și extinderea programului de vizita cu copilul.
Nu este procura, ci o declarație.
Declarație de călătorie. Asa se numește.
Dvs va puteți da acordul pentru efectuarea călătoriei pentru o perioada determinata. Și pentru o săptămână și pentru o luna și pentru cât considerați.
3 ani ar fi durata maxima.
Aveți posibilitatea sa revocați acordul, tot prin declarație notariala, care va fi transmisa politiei de frontiera.
Mi-am vazut propiul copil lasat in grija bunicilor la varsta de 2 ani si eu cu un drept de vizita de 2 ori pe luna la nici 15 minute de mers cu masina. M-am retras din a selecta gradinita, scoala, activitatea sportiva pentru a nu crea disensiuni ...
Scoaterea din tara
andreiii
sunt divortat de 4 ani si sotia a scos copilul din tara fara acordul meu desi am dreptul sa il vizitez din doua in doua saptamani iar eu nu nu l-am mai vazut ... (vezi toată discuția)