avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Evaziune fiscala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Evaziune fiscala

Bună ziua,

Până la sfârșitul anului 2022 am fost angajat la recepția unei firme. Din lipsă de experiență (fiind primul loc de munca) nu am acordat atenție faptului că angajatorul practică evaziunea fiscală. Acesta declară salarii mult mai mici pentru toți angajații pentru a evita plata taxelor. De asemenea, mi-a spus să nu scot bon fiscal pentru toți banii încasați pentru a evita încadrarea la plata TVA-ului. O parte din clienți achitau la mine la recepție, iar o parte la el. Când voiam să scot bonuri pentru banii respectivi, angajatorul îmi spunea că nu îmi permite să fac asta pentru că el nu vrea să plătească taxe pentru niște bani "fictivi" (ca și cum el nu băga banii respectivi în buzunar). Pe lângă asta, unul dintre angajați nici măcar nu are dreptul de a profesa în domeniu. În momentul în care mi-am dat seama de toate astea mi-am dat demisia. Știu că pot fi acuzat de complicitate la evaziunea fiscală, însă întrebarea mea este dacă acest lucru mai este valabil din momentul în care mi-am dat demisia, pentru ca eu insumi ma gandesc sa reclam firma respectiva.

Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:23, 28 Ianuarie 2023
Daca vreti sa sesizați vreun organ al statului, sfatul meu este sa mergeti mai înainte la avocat ca sa intelegeti exact situația juridica și efectele juridice.
Aveti acest drept la confidentialitate cu avocatul nu puteti fi tras la raspundere penala daca veti proceda asa.

Sunt mai multe aspecte de analizat pentru a beneficia de protecție juridică pentru ca înțeleg ca acesta este scopul principal.
Ar fi util de știut ca în astfel de cazuri plătesc toți în caz de vinovăție penală în caz de condamnare.

De pilda, dacă autorul nu are bani, cel care nu a luat niciun ban din infractiune va plăti el tot chiar dacă este complice pentru ca asa este legea.
V-am dat un exemplu general fictiv ca sa înțelegeți.

Scris din București 2023
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu cred ca aveti nevoie de avocat sa depuneti o sesizare la ANAF pentru evaziune fiscala.
Eram curios ce consecinte vor fi asupra mea pentru ca ma gandesc ca pot fi considerat complice
În caz de infractiune de evaziune fiscala ANAF sesizeaza organele de urmărire penală.
Nu prea va ajuta asa ceva.

Dar, este adevărat pentru ANAF nu aveți nevoie de avocat.
Nu sunteți o victima...

București 2023
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziun e fiscala Mary355 Mary355 Daca un avocat nu incheie contract de asistenta juridica (dar numele lui apare ca aparator si face motivare apel,deci are activitate in dosar),face evaziune ... (vezi toată discuția)
Sediu social inexistent? TincaToniF90 TincaToniF90 Am dat in judecata fostul angajator pentru ca a depus declaratia / formular 210 (Fisa Fiscala) cu date incomplete si in loc de 11 luni de zile lucrate a ... (vezi toată discuția)
Societate comercială - dovezi de evaziune fiscală EmilSavu2 EmilSavu2 Bună ziua, vă rog să mă ajutaţi să înţeleg ce ar trebui să se întâmple în urma demersului următor. O societate aflată în executare silită de ... (vezi toată discuția)