Am dat cu imprumut 1500 EURO, dar am facut decat un contract de imprumut fara martori, dar semnat, datat , completat unele rubrici chiar de debitor… (am scris acolo : ca debitorul este pus in intarziere, fara alta formalitate sau termen + ca e titlu executoriu !!! dar nu cred ca astea au vreo putere fara a fi autentificate de notar).
Eu l-am imprumutat , pt nunta lui – lucru nespecificat in contract, cu 2 sume de bani : 1500 euro, act facut intre noi, si 1800 euro – facut la notar (pt cei din urma am mers deja la executor)…pt cei 1500 trebuie sa ma judec, nu? - coleg serviciu !!! am luat teapa #-o
Termenul a expirat, am facut notificare prin recomandata spre impacare amiabila, nici un raspuns nu am primit … nici nu stiu daca macar mai recunoaste imprumutul (dar banuiesc ca o expertiza a scrisului va rezolva problema - )
Acum doresc sa incep actiunea de recuperare .. Nu mai am bani de avocat si vreau sa fac si depun eu hartiile. Care este procedura, pe etape, si in special ce am de platit (taxe de timbre, taxe judiciare, etc ? cum calculez cat am de plata la taxe …..). Toate taxele se platesc la introducerea actiunii? Valoarea exacta si obligatorie a taxelor este cea stabilita de completul de judecata? Eu am dat in Euro imprumutul? La ce valoare se calculeza – schimb euro in lei la cursul zilei depunerii actiunii? Taxa judiciara cum se calculeaza la un imprumut in EURO?
Taxa judiciara este 316 lei + 6% pentru ce depaseste 3.879 lei? Si iar problema ca nu stiu cum sa transform datoria de 1500 Euro in lei? La ce curs valutar? Al zilei de imprumut, a zilei scadente sau a zilei depunerii cererii la instant.
Cam cat dureaza un process de acest fel...
Multumesc
#-o
buna ziua .
inscrisul sub semnatura privata constituie un inceput de proba scrisa in instanta .
aveti doua posibilitati :
1. actiune in pretentii pe drept civil .
2. somatie de plata .
- am studiat si eu acum institutia "somatiei de plata" ....
- totul pare super K.....
- dar daca debitorul nu recunoaste actul de imprumut (si probabil ca asa va face, desi la o expertiza a scrisului si a semnaturii l-ar descalifica) - in cadrul "activitatii judecatorului pt rezolvarea somatiei" acesta poate cere expertiza scrisului , etc ....
- dar in cazul in care el recunoaste datoria, doar ca nu are cum sa o returneze, actul are titlu executoriu si pot sari direct la executare silite?
Daca debitorul contesta actul de imprumut iar instanta va respinge somatia de plata, va trebui sa mergeti pe calea dreptului comun, respectiv "actiune in pretentii".
Daca debitorul recunoaste datoria, instanta va admite somatia de plata, care devine titlu executoriu si puteti apela la un executor judecatoresc pentru inceperea executarii silite impotriva debitorului.
P.S.Nu puteti "sari direct la executare silite" daca debitorul recunoaste datoria, va trebuie sa obtineti o hotarare judecatoreasca (somatie de plata sau actiune in pretentii) prin care instanta sa oblige debitorul sa achite creanta.