avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare creanta in baza unui imprumut prin act de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare creanta in baza unui imprumut prin act de mana neautentificat

Am dat cu imprumut 1500 EURO, dar am facut decat un contract de imprumut fara martori, dar semnat, datat , completat unele rubrici chiar de debitor… (am scris acolo : ca debitorul este pus in intarziere, fara alta formalitate sau termen + ca e titlu executoriu !!! dar nu cred ca astea au vreo putere fara a fi autentificate de notar).
Eu l-am imprumutat , pt nunta lui – lucru nespecificat in contract, cu 2 sume de bani : 1500 euro, act facut intre noi, si 1800 euro – facut la notar (pt cei din urma am mers deja la executor)…pt cei 1500 trebuie sa ma judec, nu? - coleg serviciu !!! am luat teapa #-o
Termenul a expirat, am facut notificare prin recomandata spre impacare amiabila, nici un raspuns nu am primit … nici nu stiu daca macar mai recunoaste imprumutul (dar banuiesc ca o expertiza a scrisului va rezolva problema - )
Acum doresc sa incep actiunea de recuperare .. Nu mai am bani de avocat si vreau sa fac si depun eu hartiile. Care este procedura, pe etape, si in special ce am de platit (taxe de timbre, taxe judiciare, etc ? cum calculez cat am de plata la taxe …..). Toate taxele se platesc la introducerea actiunii? Valoarea exacta si obligatorie a taxelor este cea stabilita de completul de judecata? Eu am dat in Euro imprumutul? La ce valoare se calculeza – schimb euro in lei la cursul zilei depunerii actiunii? Taxa judiciara cum se calculeaza la un imprumut in EURO?
Taxa judiciara este 316 lei + 6% pentru ce depaseste 3.879 lei? Si iar problema ca nu stiu cum sa transform datoria de 1500 Euro in lei? La ce curs valutar? Al zilei de imprumut, a zilei scadente sau a zilei depunerii cererii la instant.
Cam cat dureaza un process de acest fel...
Multumesc
#-o
deci, introduc "somatia de plata" la un cost de numai 39 RON - taxa de timbru .... si asta e tot !!!!! si sper ca e totul OK ....
- somatia de plata dureaza la fel de mult ca orice alta actiune? adica ... e posibil sa primesc un termen de 1-2 luni ? sau e o cale mai "rapida"

PS multumesc pt rapiditatea si continutul raspunsurilor
robert_p_1979 a scris:

privitor la plata taxei de timbru pentru introducerea actiunii in pretentii: am facut imprumutul in EURO ...

Astfel , cu privire la transformarea datoriei in RON pt calcul taxa , aceasta se face la cursul din ziua imprumutului? din ziua datei de returnare? la data platii taxei? sau la data introdicerii actiunii?

Multumesc


Da, pe somatia de plata, procesele se judeca mult mai repede.Nu pot sa anticipez ce termen veti primi.
In actiune puteti sa solicitati plata datoriei in EURO, la cursul BNR din ziua efectuarii platii sau in lei, curs EURO din ziua depunerii actiunii la Judecatorie.

:offtopic:
O sa va rog frumos sa nu mai scrieti mesaje consecutive deoarece acest lucru este interzis de Regulamentul de postare.Aveti optiunea editare si puteti completa primul mesaj cu continutul celui de-al doilea.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut de bani Trifan Bogdan Trifan Bogdan Acum un an am imprumutat un prieten cu, sa zicem, 10000 euro. Acesta avea nevoie de bani pentru a investi in culturi agricole. A redactat cu mana lui un ... (vezi toată discuția)
Cat costa taxa de timbru Dan Mihai Dan Mihai Buna ziua am si eu o intrebare va rog Cat costa taxa de timbru intrun proces pt a obtine un titlu executoriu la suma de 45000 Eur . va multumesc (vezi toată discuția)
Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)