avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozitarea minusului rezultat din reevaluare imobil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozitarea minusului rezultat din reevaluare imobil

vreau sa stiu daca in urma reevaluarii unui imobil valoarea acestuia a scazut, minusul inregistrat in contabilitatea firmei se impoziteaza?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 18:15, 25 Ianuarie 2010
Codul fiscal
art. 21
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
ş) cheltuielile reprezentând valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, în cazul în care, ca urmare a efectuării unei reevaluări, se înregistrează o descreştere a valorii acestora;
sunt nedeductibile la calculul impozitului...asta nu inseamna ca se impoziteaza!
Veniturile sunt impozabile sau neimpozabile (se impoziteaza sau nu se impoziteaza).
Cheltuielile sunt deductibile sau nedeductibile (se iau sau nu se iau in calcul la determinarea impozitului pe profit)

Descresterea valorii mijlocului fix (diferenta in minus), determinata in urma reevaluarii este considerata o cheltuiala nedeductibila.

In ceea ce priveste impozitul pe venitul microintreprinderilor, Codul fiscal reglementeaza clar baza impozabila:
Art. 108. - (1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile din variaţia stocurilor;
b) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor;
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale;
f) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.
(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
deci pana la urma, diferenta in minus din reevaluare se impoziteaza sau nu? cladirea reevaluata este introdusa in firma ca mijloc fix si nu ca patrimoniu social, daca conteaza asta... parerile celor pe care i-am intrebat , din domeniu, sunt impartite...eu nu ma pricep recunosc, de aceea am apelat la ajutorul dumneavoastra, multumesc
Diferenta in minus din reevaluarea mijl fixe este o cheltuiala nedeductibila. La calculul impozitului procedati cu aceste sume ca si cu alte cheltuieli nedeductibile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare diferenta negativa din reevaluare cladire yssas yssas buna ziua! am o nelamurire: care este monografia contabila in cazul inregistrariidiferentelor din reevaluare daca aceasta este negativa concret: am o ... (vezi toată discuția)
Incadrare fiscala sume aferente surplusului realizat din reevaluare pentru microintreprindere radumuresan radumuresan Pana in ian 2013 societatea o fost incadrata la impozit pe profit iar rezelvele reprezentand surplus realizat din reevaluari au fost considerate la calculul ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli privind activele cedate schmaria62 schmaria62 Buna ziua Poate cineva sa-mi spuna daca cheltuielile privind activele cedate sunt deductibile sau nedeductibile la calcularea impozitului pe profit? Va ... (vezi toată discuția)