avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara! Cum pot clarifica regimul juridic al unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara! Cum pot clarifica regimul juridic al unei constructii, intrucat nu detin titlu de proprietate asupra terenului. Soțul a primit prin succesiune, în urma decesului ...

Bună seara! Soțul a primit prin succesiune, în urma decesului fostei soții un teren intravilan. Acesta reprezinta acum moștenire și proprietari asupra terenului specificat sunt el alături de cei 2 copii minori (cota 1/3). După căsătorie, am decis ca împreună să construim o casa pe acest teren, doar ca eu nu figurez nicăieri în acte. Înțeleg ca locuinta/ clădirea va urma regimul juridic al terenului și proprietari vor fi el și cei 2 copii ai lui. Întrebarea mea este: ce varianta legala am pt ca măcar în documentația de recepționare a lucrării sa figurez și eu, ceva care sa-mi confere recunoașterea prezentei/ participației la ridicarea acestei construcții? Pana la urma clădirea a fost construita în timpul căsătoriei noastre, deși terenul ii aparține lui și copiilor.
Mulțumesc anticipat pt răspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2023
ANDRE- IA, utilizator
Cel mai recent răspuns: ANDRE- IA , utilizator 12:51, 31 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti dovedi contributia la edificarea constructructiei cu documente justificative legale,chitante,facturi,ordine de plata
Corect însă toate facturile sunt pe numele soțului. Repet dacă noi cumpăram terenul în timpul căsătoriei figuram la coproprietar. Problema este ca el și copiii au terenul drept moștenire și de când ne-am casatorit a m început construcția clădirii. Astfel ca eu nu figurez nicăieri în acte. Îmi puteți indica actul normativ, procedura prin care pot găsi o soluție sa figurez și eu în titlul de proprietate?

ynocentta a scris:

Puteti dovedi contributia la edificarea constructructiei cu documente justificative legale,chitante,facturi,ordine de plata

Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2023
ANDRE- IA, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de donatie intre soti, este prevazut de Dreptul Civil
Este o varietate a contractului de donatie de specificul caruia este faptul ca donatorul si donatarul sunt sot si sotie.
El poate avea ca obiect numai bunuri proprii ale sotului donator care devin astfel bunuri proprii ale sotului donatar cu exceptia ipotezei cand s-a stipulat expres intrarea lor in comunitatea de bunuri a sotilor. In acest din urma caz contractul are ca efect convertirea dreptului de proprietate exclusiva a sotului donator asupra bunului donat intr-un drept de proprietate comuna in devalmasie a ambilor soti.
Acest contract de donatie este supus unor reguli speciale, derogatorii de la dreptul comun aplicabil donatiilor: a) art.937 Cod Civil prevede
ca orice donatie facuta intre soti in timpul casatoriei este revocabila; b) contractul de donatie este valabil chiar daca s-a facut sub conditie potestativa, chiar daca prin acest contract se instituie in sarcina donatarului datoriile nedeterminate ale donatorului si chiar daca acesta din urma si-a rezervat dreptul de a dispune de bunurile daruite.




Vă mulțumesc tare mult! Iau în calcul această variantă.

(pentru a raspunde, se apasa pe raspunde, nu pe citeaza. )
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb casa cu apartament G.V. G.V. Buna, avem o casa la tara finalizata acum si vrem sa schimbam cu un apartament de 2 camere.Daca la documentatia de autorizare este evaluat casa cu suma de ... (vezi toată discuția)
Donatie intre soti oflorin oflorin am achizitionat , in timpul casatoriei , un apartament . doresc ca partea mea din apartament sa o donez sotiei , astfel incit ea sa fie singura proprietara a ... (vezi toată discuția)
Act donatie sau transfer de proprietate Andrastef Andrastef Va rog sa-mi spuneti ce tip de act de donatie se poate face(sau alt act) in urmatorul caz: Sunt casatorita, am 2 copii si o casa in proprietate personala ... (vezi toată discuția)