avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura de punere sub interdictie ...dementa mixta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura de punere sub interdictie ...dementa mixta

Buna ziua,

As dori sa initiez procedura de punere sub interdictie pentru mama mea care a fost diagnosticata cu dementa mixta forma medie. Ma puteti ajuta cu care ar fi pasii necesari? Am nevoie de avocat pentru a initia procedura sau ma pot ocupa eu de depunerea actelor necesare (unde anume tb depuse)?
Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:53, 31 Ianuarie 2023
Punerea sub interdictie a disparut din codul civil si i-a fost luat locul de 3 institutii absolut noi si care pana acum nici nu au existat in Romania. si care se denumesc punere sub ocrotire a majorului sau a minorului, in functie de caz.
Legea nr 140/2022 in preambulul sau , arata in mod concret cine poate beneficia de ceea ce se numeste asistent judiciar.

Articolul 1(1) Majorul care, din cauza unei dizabilităţi intelectuale sau psihosociale, are nevoie de sprijin pentru a se îngriji de persoana sa, a-şi administra patrimoniul şi pentru a-şi exercita, în general, drepturile şi libertăţile civile poate solicita notarului public numirea unui asistent, în condiţiile Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările ulterioare, pentru o durată de maximum 2 ani.

Ocrotirea persoanelor care nu mai sunt in facultatile mintale se dispune de catre instanta de judecata in cele doua forme ale sale de orcrotire – consilierea judiciara sau tutela judiciara, adica vechea formula a punerii sub interdictie a fost defalcata in doua institutii mari, avand in vedere ca vechea reglementare nu aducea suficiente garantii cu privire la respectarea persoanei si a libertatii sale in societate.
Codul civil prevede

(1) Majorul care nu se poate îngriji singur de interesele sale din cauza unei deteriorări a facultăţilor mintale, temporare sau permanente, parţiale sau totale, stabilite în urma evaluării medicale şi psihosociale, şi care are nevoie de sprijin în formarea sau exprimarea voinţei sale poate beneficia de consiliere judiciară sau tutelă specială, dacă luarea acestei măsuri este necesară pentru exercitarea capacităţii sale civile, în condiţii de egalitate cu celelalte persoane.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bolnav alzheimer mihaela495 mihaela495 Buna ziua, As dori ceva sfaturi/informatii daca se poate. O persoana cu o varsta inaintata este diagnosticata cu boala Alzheimer, are si certificat de ... (vezi toată discuția)
Proprietate parinte bolnav de dementa giureamax giureamax Buna ziua,am unu din parinti bolnav de dementa,nu se poate ingriji singur depinde in totalitate de ajutorul meu si al mamei.Eu impreuna cu mama ne-am hotarat ... (vezi toată discuția)