buna ziua
am mare nevoie de un sfat ,orice.
ca sa intelegeti am sa povestesc pe scurt care este problema:in urma cu 2 ani prietenul meu a facut la o banca un credit cu acte false(avea mare nevoi de bani si la momentul respectiv a vazut in acest credit o solutie fara a se gandi la consecinte).cineva l-a ajutat cu actele in schimbul unei parti din creditul pe care urma sa-l ia,practic tipul s-a ocupat de tot,prietenul meu doar a mers la banca si a semnat,a ridicat banii iar cand a iesit din banca banii i-au fost furati.va dati seama ca nu putea sa mearga la politie si sa spuna ca i s-au furat banii asa ca s-a ales cu un credit pe 8 ani si o rata de aproape 200 de euro pe luna.Pana acum nu a avut nici un fel de problema cu banca ,si-a platit rata la timp si totul a fost bine .Acum cateva zile a primit acasa un plic prin care i se cere sa mearga la banca pana pe data de 31 martie pentru reactualizare datelor (ordonanta 9/2008 data de bnr).Trebuie sa mearga la banca si sa completeze un formuar cu toate datele inclusiv cele legate de locul de munca,se vor face verificari si se va descoperii probabil ca sunt niste acte false.
intrebare mea este ce se va intampla in momentul in care se va descoperii tot si ce risca prietenul meu?
multumesc si va rog nu ocoliti mesajul meu
Buna ziua !
Din cate inteleg prietenul dumneavoastra poate fi acuzat de savarsirea urmatoarelor fapte prevazute si pedepsite de codul penal: falsul in inscrisuri sub semnatura privata ( art.290), uzul de fals ( art.291), falsul in declaratii ( art.292). Avand in vedere pedepsele prevazute pentru aceste fapte si tinand cont de calculul pedepsei pentru pluralitatea de infractiuni si de anumite circumstante,inclusiv consecintele savarsirii faptelor, poate primi o pedeapsa privativa de libertate de pana la 3 ani.
Tinand cont de faptul ca nu a mai savarsit vreo infractiune si de jurisprudenta in domeniu, poate primi o sanctiune penala cu suspendarea sau o amenda penala .
Va sfatuiesc sa angajeze un avocat.
multumesc foarte mult pentru raspuns.
si as mai avea o intrebare :in instanta va conta cat de putin faptul ca banca nu a avut nici un prejudiciu ,pentru ca el a platit in fiecare luna rata si faptul ca a fost inselat si i s-au furat banii?
multumesc foarte mult pentru raspuns.
si as mai avea o intrebare :in instanta va conta cat de putin faptul ca banca nu a avut nici un prejudiciu ,pentru ca el a platit in fiecare luna rata si faptul ca a fost inselat si i s-au furat banii?
putea sa isi schimbe locul de munca intre timp ... acea actualizare de date vizeaza in primul rand altceva ... diferit de ceea ce va sperie pe dvs acum. :((
Sunt de aceeasi parere cu new_2009.
Poate sa declare ca nu mai are serviciu, si ca e in cautare de loc de munca si o sa anunte banca atunci cand il va gasi.
Oricum, pt ca se cere reactualizarea datelor nu inseamna ca face cineva verificari.
In caz de neplata a ratelor si daca se va ajunge la executarea silita, cand se va incerca poprirea salariului, atunci probabil ca se va afla ceva, dar daca se plateste la timp, totul e ok.
daca tot aveti formularul ... completati-l si transmiteti-l prin posta cu confirmare de primie ... nu sunteti obligat sa mergeti la banca.
si cum spunea colega mai sus declarati ca sunteti in cautarea unui loc de munca... dar platiti la timp banca:O
Alte discuții în legătură
Acte false
cituevelina
Buna seara ! Am o prietena care a facut un imprumut la o banca cu acte false , dar actele nu au fost falsificate de ea , dar avea cunostinta despre aceasta ... (vezi toată discuția)