avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Urmează să mă căsătoresc și viitorul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Urmează să mă căsătoresc și viitorul meu soț ...

Buna ziua. Urmează să mă căsătoresc și viitorul meu soț are un copil din căsătoria anterioara și amândoi avem proprietății. In apartamentul meu locuiesc cu părinții. Întrebare : in urma căsătoriei și în caz de decesul meu ,copilul soțului are dreptul la apartamentul meu deținut înainte de căsătorie și dacă da,părinții mei pot fi în pericol de a rămâne fără locuință sau sa fie obligați să despăgubească copilul sau soțul supraviețuitor? Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cerb , utilizator 13:32, 10 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca decedati dvs inaintea sotului, sotul mosteneste 1/2 din casa, copilul nu va mosteneste pe dvs.
daca veti avea copii, sotul mosteneste 1/4, copilul dvs 3/4, iar in acest caz, parintii nu va mostenesc.
Daca vreti ca parintii sa locuiasca in casa fara stres, constinuiti-le drept de uzufruct pe casa.
Trebuie sa astiti insa ca daca le gati acest drept, vor avea voie sa stea cu cine vor, adaca daca nu le place fata sotului dvs, va poate da afara cu tot cu el.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul sotului nu va mosteneste ci are calitate succesorala dupa tatal sau in cazul decesului acestuia. In schimb, sotul dumneavoastra in cazul decesului dv, avand calitatea de sot supravietuitor va mosteni impreuna cu parintii dumneavoastra
Mulțumesc pentru răspunsuri. Înțeleg că copilul soțului nu are dreptul la apartamentul meu dobândit înainte de căsătorie ,doar soțul. Este corect? Și nici în cazul în care soțul decedează înainte? Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
cerb, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da, doar sotul si doar daca decedati inaintea lui
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de ordinea deceselor.
Daca veti deceda dvs prima si nu veti avea copii, mostenitorii dvs vor fi:
- sotul
- parintii
- fratiii/surorile dvs (daca aveti)

Mai departe, la decesul sotului, cota lui va fi mostenita de copiii sai. Daca parintii dvs vor ajunge in indiviziune cu copiii sotului si vor face partajul, da vor trebui sa le achite o sulta.

Alte discuții în legătură

Mostenirea mea - cumparam impreuna cameliaagafia cameliaagafia Am un apartament mostenire de la mama mea. In cazul in care il vand si eu si sotul cumparam o alta casa impreuna, pot sa o pun numai pe numele meu? Sau ... (vezi toată discuția)
Informatii despre proprietate gsorini gsorini Buna ziua, Am urmatorea situatie in familie. Parintii sunt divortati si amandoi sunt proprietari ai apartamentului pe care il au. In apartament sta unul din ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,va rog sa ma ajutați într o problema: mama a decedat ... Liviur83 Liviur83 Bună ziua,va rog sa ma ajutați într o problema: mama a decedat iar tatăl meu sa recăsătorit iar înainte de căsătorie cu a a 2 soție avea moștenire ... (vezi toată discuția)