avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Alegerea reprezentantilor salariatilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Alegerea reprezentantilor salariatilor

Alegerea reprezentantilor salariatilor

Buna ziua.
O societate are 28 puncte de lucru (sedii secundare inregistrate la ORC) si se pune problema alegerii reprezentantilor salariatilor pentru negocierea CCM. Fiecare punct de lucru insa, doreste sa aiba reprezentantul sau, ales de salariatii pctlui de lucru! In aceste conditii, cum poate fi indeplinita conditia de 50%+1 din numarul total de salariati pentru a fi ales? Unele pct de lucru au 5, altele 40 salariati. Angajatorul este de acord cu acest lucru, insa se pune intrebarea cum se va organiza procesul de alegere in aceste conditii, pentru a nu fi respins CCM de catre ITM pentru nereprezentativitate.

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
Florescu Madalina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 16:14, 12 Februarie 2023
In opinia mea, cred ca 50%+1 se va aplica pe fiecare pucnt de lucru.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Cand se aleg reprezentantii salariatilor din cadrul societatii vor trebui respectate prevederile art. 57 - 62 din Legea 367/2022. Astfel:
1. Se recomanda alegerea unui grup de initiativa care sa elaboreze procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor. Dupa elaborarea acestor proceduri ele vor fi aduse la cunostinta salariatilor.
2. Tinand cont de numarul de angajati din societate se vor stabili numarul de reprezentanti pe care ii pot avea salariatii. Deci in niciun caz daca aveti 28 de puncte de lucru nu veti avea 28 de reprezentanti, intrucat numarul maxim de reprezentanti este de 6 (sase) si se aplica in cazul societatilor cu peste 2000 de angajati.
3.In baza procedurii de alegere a reprezentantilor si avand in vedere numarul de reprezentanti stabiliti, se vor alege apoi reprezentantii salariatilor. Fiecare reprezentant va fi legal ales cu votul a jumatate plus unu din numarul total al angajatilor din intreaga unitate, nu de la un singur punct de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegerea reprezentantilor salariatilor julex julex Imi poate spune cineva daca exista vreo lege care sa reglementeaze alegerea reprezentantilor salariatilor. Care sunt modalitatile de alegere, remuneratia, etc (vezi toată discuția)
Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul ... scoica_80 scoica_80 Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul nu mai are reprezentativitate( nu mai are număr suficienti membrii pentru a ne mai putea ... (vezi toată discuția)
Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)