de mai multi ani am fost plecat din tara. Mama a ramas cu bunica in apartamentul bunicii. Erau singuri membri din familie care imi au ramas. La inceputul lu Covid 2020 Mama a decedat si anul trecut Bunica la fel.
Restrictile de miscare nu ma au lasat sa vin in tara in 2020. Bunica a avut grija de inmormantarea si incepuse succesiunea. A facut Anexa 24 dar nu mai departe, sau asa am inteles. Am fost la un Notar care imi a zis ca trebuie sa fac successiunea la amandoua. Dar nu am inteles de ce. Si nu imi a explicat destul de bine. Bunica imi a zis sa primesc apartamentul ei, deci as trebuii sa ii fac successiunea. Mama nu a avut bunuri. In contra, e posibil ca a avut datorii de care nu stiu sigur. Si au si trecut doi ani, deci cred ca as trebuii sa platesc si o taxa la stat pentru successiunea ei.
Nu mai am frati sau surori si Mama era la fel. Tata a decedat cand eram mic si inainte se au divortat. Bunicul si Bunica nu erau casatoriti si bunicul a si decedat de mult.
Poate sa imi explica cineva de ce exact trebuie succesiunea lu Mama? Ce se ar intampla daca nu as vrea? Probleme cu succesiunea bunicii? Inteleg correct ca as trebuii sa platesc o taxa la stat si sa preiau datorii (potential)?
raluk0207
Utilizator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu trebuie sa dezbateti succesiunea după mama.
Doar după bunica, pe care o veți moșteni doar dvs, în calitate de nepot de fiica predecedata.
Dacă se împlinesc 2 ani de la decesul bunicii, în afara taxelor notariale veți avea de achitat și un impozit de 1% din valoarea apartamentului.
romascanu
Moderator 7din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă apartamentul era în proprietatea exclusivă a bunicii (dacă nu era, din te miri ce împrejurare/act, coproprietară cu mama dvs.) atunci nu văd nici o rațiune pentru care să dezbateți și (ori mai întâi) moștenirea mamei.
Dvs. în calitate de UNICĂ rudă în viață și în grad succesibil a bunicii (în calitate de nepoată de fiică - rudă de gradul 2 in linie dreaptă cu bunica) o moșteniți direct pe bunica.
Nu e necesar în speță nici măcar beneficiul reprezentării mamei predecedate, pentru că nu are cine să vă înlăture de la moștenirea bunicii. Ar fi fost necesară reprezentarea doar dacă ar fi existat un alt copil al bunicii (frate/soră cu mama dvs.) Dar aici nu este cazul. Și chiar de ar fi existat, tot nu era necesară acceptarea moștenirii mamei. Ci doar a bunicii.
Dvs. o moșteniți direct pe bunica, indiferent dacă acceptați ori nu moștenirea mamei.
Până la alte (inimaginabile) amănunte, nu văd nicio rațiune pentru care vi se cere ce vi se cere. E libertatea dvs. să vreți doar moștenirea bunicii (nu și a mamei, care, oricum, nu avea bunuri, după cum ați spus)
Mostenire
andika
Buna ziua,am o nelamurire.Problema sta in felul urmator: eu si bunica mea(din partea mamei) detinem un apartament ,fiecare avem o cota parte de ... (vezi toată discuția)