avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza evaluare apartament
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza evaluare apartament

Bună ziua. Avem un proces de partaj succesoral pe rol, s-a efectuat recent o expertiza, și a rezultat o valoare de 26.000 de euro pentru fiecare dintre cele 2 apartamente supuse evaluării, desi valoarea de piata este de 65000 - 70000 de euro. Temeiul în care s-a evaluat a fost Decretul Lege 61/1990. Am citit pe forum opinia Dvs ca în domeniul imobiliar, evaluarea trebuie realizata la valoarea de piață, iar nu la o valoare derizorie, după un decret de acum 33 de ani. Ce pot sa fac ca să fie luata în calcul valoarea de piață, prin compararea cu prețul cerut de cei care vând apartamente similare pe site-urile de specialitate?
O alta problema a expertizei a fost ca, deși, ca fiu, am o cota de 3/4 dintr-unul dintre apartamente, experta a format lot numai atribuindu-l paratei care are o cota de numai 1/4, și a fost stabilita o sulta derizorie pe care sa mi-o achite, datorita valorii derizorii la care a evaluat apartamentul respectiv (eu am solicitat sa imi fie atribuit mie, avand cota cea mai mare). Va rog frumos sa ma ajutați cu informații, sunt extrem de suparat. Va mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
Narcis Neamtu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Narcis Neamtu , utilizator 17:17, 22 Februarie 2023
Sper ca nu ați făcut experiente pe dvs și nu ați avut avocat angajat.Daca nu ați avut angajaț,-va i măcar acum în ceasul al 12 lea când riscați sa pierdeți sume importante de bani...Dacă aveți avocat acesta ar trebui sa știe cum sa procedeze obiecțiuni la expertiza,ulterior dacă e cazul solicitarea unei noi expertize etc.Obiectiunile ar trebui făcute de o persoana avizata ,eventual un alt expert etcetc..Procesele înseamnă investirea unor sume de bani avocat. E xperțize,experți parte , taxe de timbru,,dacă aceste sume nu sunt investite exista riscurile de rigoare..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Formulati obiectiuni la raportul de expertiza si depuneti-le la dosarul cauzei inainte de termenul de judecata. Pentru consiliere puteti contacta contracost un expert judiciar imobiliar care sa va ajute sa formulati obiectiunile, avand raportul de expertiza in fata.
La desemnarea expertului de catre instanta puteati sa nominalizati si dvs. un expert parte pe care il plateati separat. Acesta participa la expertiza impreuna cu expertul desemnat de instanta si avea la dispozitie aceleasi documente din dosar.
Va mulțumesc pentru răspunsuri.
Am avut si am avocata, însă m-a sfătuit sa nu îmi pun expert parte, pentru ca nu este necesar. Obiectiuni va formula pana la termenul următor, întrucât raportul de expertiza nu a fost depus cu 10 zile înainte de termen. Și va cere apoi, dacă experta nu reface raportul de exp, o contraexpertiza.
Voi angaja un expert judiciar specializat în aceleași domenii ca și experta care a făcut expertiza, ca să îmi formuleze obiectiuni și sa facă o expertiza extrajudiciara, la unul dintre cele 2 apartamente - cel în care locuiesc cu mama. Mama este și ea parte în proces, pârâta fiind soția supraviețuitoare a tatălui meu. Pârâta a făcut cerere reconventionala și a chemat-o în judecata pe mama, pentru apartamentul în care locuim, unde mama are cota de 1/2.
Foarte bine ca aveți av angajat din păcate enorm de mulți justitiabili înțeleg sa facă economie atunci când nu trebuie,în cauze complexe și care ii.pot face sa piardă sume importante.Alta soluție nu aveți decât sa formulați obiecțiuni motivate,sa aveți argumente care pot face ca instanta sa dispună o noua expertiza etc.
Domnule Avocat, va mulțumesc pt răspuns.
Vreau sa precizez ca eu i-am spus avocatei sa punem expert parte, însă avocata a spus ca nu este necesar, ca sunt bani aruncați degeaba, iar acum m-ati convins ca opinia avocatei nu a fost corecta.
Am mai observat un lucru: experta a evaluat în temeiul Decretului Lege 61/1990, care se refera la cu totul altceva decât obiectului procesului : se refera la vânzarea de apartamente din fondul locativ al statului (s-a aplicat vânzării apartamentelor din fondul de stat către cetățenii care locuiau cu chirie în ele, în anii 90). Era corect sa aplice acest decret experta?

Alte discuții în legătură

Evaluare apartament partaj arondoru arondoru Intr-un proces de partaj deschis de mine, instanta a hotarat evaluarea apartamentului cu 4 camere, 3 balcoane si multiple inbunatatiri, ce face parte din masa ... (vezi toată discuția)
Expertii evaluatori nu au tinut cont de obiectiuni. ce mijloace de atac mai am? arondoru arondoru Într-un proces de partaj s-a dispus efectuarea de expertize tehnice la un apartament şi un teren pentru împartirea lor între parti. S-au facut obiectiuni ... (vezi toată discuția)
Intrebare sex sex Buna ziua Ma numesc Dragus D. din Galati. Am pe rol un proces de partaj bunuri comune, eu fiind paratul. In stanta a hotarat 50% pentru fiecare si o expertiza ... (vezi toată discuția)