Buna ziua, am primit o amenda pentru parcarea in loc nepermis, pe trotuar in sectorul 2. Ideea este ca trotuarul este indeajuns de lat incat sa incapa mai bine de 2 masini.
"șoferii care au parcat mai ales pe trotuare, fără asigurarea că există cel puțin un metru pentru circulația pietonilor"
Am 15 zile sa achit 50% din suma de 590lei.
Cum o pot contesta? O achit mai intai si dupa aceea o contest?
Multumesc!
latka
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Parcarea pe trotuar este strict interzisă, dacă nu e loc special amenajat și marcat de către administratorul drumului. A dispărut de mult timp treaba cu 1m. Nu aveti nici o șansă în instanță.
ynocentta
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Conform dispozitii in vigoare Codul Rutier, OUG 195/2002, articolul 72 (Reguli pentru alți participanți la trafic), alineatul 7
„Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”
Nu se justifica eventuala contestatie in instanta
Achitati amenda
@ynocentta
Partea aia de la art. 72 este pentru administratorul drumului. E mai clara treaba in regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 :
Articolul 142
Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
....................
n) pe trotuar, cu excepția situației în care administratorul drumului public a executat amenajări care respectă prevederile art. 144 alin. (2) și (3);
......................
(1) Administratorul drumului public este obligat să delimiteze și să semnalizeze corespunzător sectoarele de drum public unde este interzisă oprirea sau staționarea vehiculelor.
(2) Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:
a) se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime;
b) accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
c) poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
(la 21-01-2017, Alineatul (2) din Articolul 144 , Sectiunea a 3-a , Capitolul V a fost modificat de Punctul 6, Articolul I din HOTĂRÂREA nr. 965 din 15 decembrie 2016, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1035 din 22 decembrie 2016 )
(3) Nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni.
In lipsa oricarei amenajari care sa indice ca pe trotuar exista parcare, nu mai conteaza ca e 1m lasat pentru pietoni.