avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reluare pensie invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reluare pensie invaliditate

Reluare pensie de invaliditate

Bună ziua,

Am pensie de invaliditate grad 3 din mai 2013.

În martie 2020 am făcut cerere către medicul expert pentru depensionare pentru a putea lucra program de 8 ore, dorind să ajut pe cineva care avea nevoie de un angajat de încredere.

În acest sens, medicul expert a emis o decizie medicală în care nu mai eram încadrată în grad de invaliditate, pe baza căreia casa de pensii a emis o decizie de sistare a plății pensiei.

Medicul expert mi-a spus că atunci când nu mai pot lucra, să vin la cabinetul de expertiză și voi putea să îmi reiau pensia de invaliditate.

În Ianuarie 2023 am fost nevoită să închei activitatea la acel loc de muncă din cauza durerilor determinate de problema de sănătate care a dus la ivirea invalidității în anul 2013.

Acum sunt în demersuri pentru a-mi relua pensia de invaliditate.

Asistenta medicului expert mi-a spus că va trebui să depun actele ca pentru un dosar de caz nou, dat fiind că a trecut mai mult de un an de când am trecut din nou pe program complet de lucru, dar că desigur că se va lua în considerare dosarul inițial.

Va fi nevoie să depun și la casa de pensii un nou dosar ca pentru un caz nou de pensionare pe caz de invaliditate?

Sau este suficient să depun cererea de reluare a plății pensiei de invaliditate împreună cu decizia medicală de la medicul expert și documentele care atestă încheierea activității la locul de muncă respectiv?

De asemenea, cum pot face ca să se adauge ca stagiu de cotizare la stagiul de cotizare existent și perioada lucrată ulterior?

Trebuie să depun o cerere în acest sens, sau adăugarea perioadei lucrate se va face automat odată cu decizia administrativă emisă de casa de pensii pentru reluarea plății pensiei de invaliditate?

Mi-am făcut cont online la CNPP, dar acolo îmi arată un stagiu de cotizare mai mic decât îl aveam în 2013 atunci când am intrat la pensie de invaliditate, cu tot cu perioada lucrată ulterior pensionării, nu știu de ce arată așa.

Aștept răspunsul dvs.

Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
mihaela.ion, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaela.ion , utilizator 06:35, 15 Februarie 2023
Depuneti la Casa de pensii :
- cererea de reluare a plății pensiei de invaliditate si, totodata, de luare in considerare a perioadei lucrate
- decizia medicală de la medicul expert
- documentele care atestă încheierea activității la locul de muncă respectiv (adeverinta de vechime, decizia de incetare a c.i.m. )
Vă mulțumesc mult de tot pentru răspunsul rapid și complet.

Cam în cât timp se va emite decizia administrativă de reluare a plății pensiei de invaliditate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie de invaliditate mihaela.ion mihaela.ion Buna ziua, Eu am dosar de pensie de invaliditate grad 3 din 2013, având voie sa lucrez maxim 4 ore pe zi. In 2020 am solicitat sistarea plății ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate negru daniel negru daniel buna daca ati putea sa ma ajutati cu o nelamurire , persoana respectiva e bolnava are 20 de ani si a mers la medicul de expertiza medicala care ia confirmat ca ... (vezi toată discuția)
Documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii aidu aidu Art. 83 alin. (3) pct. e) HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ... (vezi toată discuția)