avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Locuiesc intr-un apartament A.N.L. ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Locuiesc intr-un apartament A.N.L. Mentionez ca anul ...

Buna ziua. Locuiesc intr-un apartament A.N.L. Mentionez ca anul trecut am cumparat acest apartament in rate pe 25 ani. In luna decembrie a anului 2022 centrala de scara s-a stricat de 3 ori. A fost nevoie de 3 interventii la centrala pentru a putea functiona. Aceste 3 interventii au costat 51 00 lei. Pe scara noastra din 8 apartamente doar 3 le-am cumparat in rate. Astazi am ramas ingrozit cand doamna de la asociatie ne-a zis ca acele reparatii in valoare de 5100 lei trebuie sa le platim numai noi astia 3 care am cumparat apartamentele. E normal asa ceva? Adica noi astia 3 sa platim reparatiile si ceilalti 5 sa beneficieze gratis??? Ori acele reparatii au fost facute numai pentru noi 3? Daca nu platim ce se poate intampla? Exista vre-o lege in care suntem obligati sa platim numai noi 3?? Astept un raspuns va rog frumos, ca suntem disperati!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:18, 22 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e chiar asa, indiferent ce zice o "doamna". Cheltuielile se impart pe cota parte indiviza intre coproprietari, adica si cel care detine celelalte 5 apartamente are acelasi regim in fata legii !
Art. 654 cod civil
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
[ link extern ]
Centrala de scara nu este doar a celor 3 proprietari. Asa zice codul civil.

acest răspuns util
Maaaare problema si cu aceste blocuri ANL.
Am auzit tot felul de nazbatii facute de cei care, chipurile administreaza aceste imobile, care, deocamdata, chiar daca le-ati achizitionat in rate, apartin Statului roman, desigur prin reprezentantii acestuia in teritoriu - Consiliile locale.
Probabil ca doamna administrator, ori face parte din structura proprietarului, ori vrea sa-si faca veacul, pana la pensie in acest loc si tine cu ursu'
Pana una-alta, orice lucrare/reparatie/renovare, trebuie facuta de catre proprietar (indiferent daca este persoana fizica sau juridica).
Va propun sa va uitati cu atentie in vechiul contract de inchiriere a locuintei si sa observati daca orice lucrare/reparatie/renovare a imobilului trebuie achitata de catre chiriasi sau cade in sarcina proprietarului si va lamuriti. Parerea mea este ca, deocamdata, dvs., inca nu sunteti proprietar. Dupa cei 25 de ani, daca va achitati la timp ratele convenite, o sa deveniti proprietar de-a binelea.
Sfatul oferit de @latka, este foarte bun astfel ca, cu aceste informatii mergeti si contestati lista de plata (daca deja vi s-au repartizat costuri).
Daca in continuare aveti probleme, mergeti la Primarie.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator
Maine o sa ma duc sa intreb ce si cum si revin cu informatii.
Am fost azi si am intrebat. Suma de 5100 lei se imparte la 8 apartamente. 3 apartamente, adica cei ce suntem proprietari platim din buzunar,adica suma de 708.65 lei iar celelate 5 apartamente, adica cei ce stau cu chirie suporta statul costurile reparatiei. Multumesc frumos pentru ajutor tuturor! Multa sanatate va doresc!
acest răspuns util
Pai vedeti?
Primaria sa o invete si pe doamna de la asociatie cam cum sta treaba cu impartirea costurilor cu reparatiile...
V-am mai zis parerea mea, dar observati, primaria, gata va si improprietarit 100%, desi...
Bine, sa fiti sanatosi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.sunt proprietar a unui apartament intr.un bloc cu 30 ... n.tepes@yahoo.com n.tepes@yahoo.com Buna ziua.Sunt proprietar a unui apartament intr.un bloc cu 30 locuinte.Anexat blocului sunt 2 blocuri care folosesc scara noastră pt.trecere,fiind mai ... (vezi toată discuția)
Cine plateste reparatii teava comunca gaze Radusarn Radusarn Buna ziua, Avem urmatoarea dilema: 4 proprietari din bloc sunt racordati la teava comuna de gaze a scarii. Restul de 40 de proprietari, alaturi de alti 88 de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am o nelămurire în legătură cu unele aspecte ... AndreeaOnute AndreeaOnute Bună ziua. Am o nelămurire în legătură cu unele aspecte ale coproprietatii într-un bloc și va rog sa ma ajutați. Avem un pod mare care poate fi ... (vezi toată discuția)