sunt executata silit pentru neplata cheltuielilor de judecata dintr un proces civi unde am fost parata impreuna cu o alta persoana, sentinta civila nu specifica modul in care vor fi impartite cheltuielile dar executorul trimite somatie de plata pentru toata suma pe numele meu si totodata imi pune poprire pe pensie pe intreaga suma si mi spune telefonic ca platesc cheltuielile solidar cu cealalta persoana. Este corect asa?pot face contestatie la executare?
Buna ziua, plata este solidara, asta inseamna ca oricare dintre parati poate fi obligat la plata intregii sume. Faptul ca va popreste toata suma, nu e in regula, se popreste 1/3 din veniturile dvs., pe acest aspect puteti face contestatie la executare in 15 zile de la comunicarea masurii popririi.
cine stabileste ca plata este solidara? sentinta nu stabileste acest lucru si .tocmai asta e problema mea ..mai nou observ ca in contul bancar am blocata toata suma solicitata de executor ..asta inseamna ca nu ma pot folosi de banii din cont ( nu e o suma exagerata ..vorbim de 2000 de lei ) si imi vor face si retineri din pensie ?Dar va rog explicati mi de ce ok plata solidara ..eu am citit ca in cazul cheltuielilor de judecata nu prezuma solidaritatea ci divizibilitatea in cazul mai multor coparticipanti.Multumesc
Am avut dreptate ,cheltuielile de judecata se plătesc solidar doar dacă este prevazut asa în sentința...executorul judecatoresc a trimis solicitare ptr.deblocarea contului și pentru corectarea sumei din poprire...dacă nu ma documentam și nu insistam în scris pe e-mail eram bună de plata
Ati avut dreptate sa procedati asa iar executorul a procedat corect declocandu-va contul, intrucat obligatia de plata a cheltuielilor de judecata este divizibila, ceea ce inseamna ca, fiecare coparticipant la proces care a fost obligat la plata cheltuielilor de judecata, nu poate fi constrans la executarea obligatiei de plata decat separat si in limita partii sale din datorie .
In acest sens, Inalta Curte de Casaţie şi Justitie a hotarat ca in cazul cheltuielilor de judecata solidaritatea obligatiilor nu se prezuma , aceasta trebuind stipulata in mod expres, avand in vedere ca divizibilitatea drepturilor și obligațiilor constituie regula comună în materia obligatiilor cu pluralitate de subiecte, excepția de la această regulă constituind-o obligațiile solidare și obligațiile indivizibile.
Atunci cand in dispozitivul hotararii nu se stipuleaza expres modalitatea in care cheltuieloile ce judecata urmeaza sa fie suportate de coparticipanti si in lipsa vreunei conventii privind solidaritatea obligatiilor, obligatia de plata a cheltuielior de judecata este una divizibila.