avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... contul bancar pentru cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

contul bancar pentru cheltuieli de judecata

Buna ziua, am pierdut un proces civil si trebuie sa platesc cheltuieli de judecata impreuna cu alta persoana dar deocamdata nu mi-a sosit decat decizia instantei ca trebuie sa platesc 1800 lei si am o luna la dispozitie sa fac recurs. Intrebarea mea e: nu trebuie sa-mi soseasca si o scrisoare cu partea mea pe care o am de plata din aceasta suma si numarul de cont bancar in care trebuie s-o depun? sau trebuie sa iau eu legatura cu cei care-au castigat procesul ca sa aflu detaliile astea. Pot fi executat silit daca nu primesc o scrisoare cu suma exacta si numarul de cont si logic, nu platesc?
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
george1214, utilizator
Cel mai recent răspuns: george1214 , utilizator 13:32, 18 August 2020
În dispozitiv s-a precizat care este partea dvs de plată ? Uitați o speță care o să vă lămurească.

ICCJ. Cheltuielile de judecată în cazul coparticipării procesuale. Solidaritate vs. divizibilitate
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul coparticipării procesuale active sau pasive, dispoziţiile art. 277 C.proc.civ. (art. 455 NCPC) stabilesc că, dacă sunt mai mulţi reclamanţi sau pârâţi, ei vor fi obligaţi la cheltuieli de judecată în mod egal, proporţional sau solidar, potrivit cu interesul ce are fiecare şi după felul raportului de drept dintre ei. Înalta Curte a precizat însă, că solidaritatea obligațiilor nu se prezumă, aceasta trebuind stipulată în mod expres, deoarece divizibilitatea drepturilor și obligațiilor constituie regula comună în materia obligațiilor cu pluralitate de subiecte, excepția de la această regulă constituind-o obligațiile solidare și obligațiile indivizibile. În speţă, în dispozitivul hotărârii nu s-a făcut nicio mențiune privind modalitatea în care cheltuielile de judecată urmează a fi suportate de coparticipanți, astfel că, în lipsa existenței vreunei convenții privind solidaritatea obligațiilor, precum și a vreunei solidarități care să provină din lege [nefiind incidente dispoziţiile art. 1003 C.civ. (art. 1382 NCC)], Înalta Curte a statuat că obligația de plată a cheltuielilor de judecată este una divizibilă. (Decizia nr. 1420 din 28 mai 2015 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect cerere de lămurire a întinderii titlului executoriu cu privire la cheltuielile de judecată).
Nu, in decizie nu s-a precizat care e partea mea de plata
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
george1214, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cheltuieli judiciare tiberiulupoiu tiberiulupoiu in urma unui proces civil instanta a hotarat plata unor cheltuieli - masuratori, taxa judiciara, plata avocat,facute de reclamant, eu fiind parat si nu stiu ... (vezi toată discuția)
Sunt executata silit pentru neplata cheltuielilor de judecata ... arianam arianam sunt executata silit pentru neplata cheltuielilor de judecata dintr un proces civi unde am fost parata impreuna cu o alta persoana, sentinta civila nu ... (vezi toată discuția)
Aderare la recurs - admisibilitate MIXAM MIXAM Buna seara am si eu o rugaminte poate are cineva sa posteze practica in legatura cu subiectul. Este vorba de sentinta data doar cu cale de atac ... (vezi toată discuția)