avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Am pfa și plătesc separat contribuția la pensie
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Am pfa și plătesc separat contribuția la pensie

Contributie Casa de Pensii
Buna ziua!
Revin si anul acesta cu urmatoarea intrebare: sunt PFA si am contract separat cu Casa de Pensii unde imi platesc contributia lunara de 25%. Pot sa scad pe cheltuieli aceasta suma din incasarile PFA si sa specific aceste cheltuieli in declaratia unica?
Inca am nelamuriri, unii spun ca se scade numai daca platesc aceasta contributie la Finante, altii spun ca, fiind optiunea mea sa platesc pensie, nu este deductibila daca am contract la Casa de Pensii.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Multumesc de raspuns!
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ganoderma13 , utilizator 10:12, 22 Februarie 2023
De ce platiti pensia in sistemul acesta ?
Aceasta trebuie platita prin Declaratia unica si atunci o puteti scadea din venitul PFA .

Eu as rezilia contractul respectiv si as declara si plati prin Declaratia unica pt ca tot pe CNP-ul dvs va merge in sistemul de pensii.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal
Platesc in sistemul acesta pentru ca, veniturile estimate in declaratia unica sunt mai mici decat 12 salarii. Asa au spus de la Finante, sa am contract separat cu Casa de Pensii daca aleg sa platesc contributia. Intrebarea mea se refera la acest lucru: alegand sa contribui la pensie desi nu este obligatoriu in cazul meu, scad pe cheltuieli sau nu?
Multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate pensie p3 in cadrul pfa Alexutu123 Alexutu123 In cazul pfa-urilor, cat trebuie contribuit (in numele pesoanei fizice plus in numele pfa-ului) astfel incat sa deduc pe pfa toata suma maxima de 400 euro ... (vezi toată discuția)
Pfa nuta_statache nuta_statache As dori sa-mi deschid un PFA. Am 45 ani, si momentan nu lucrez. Care sint taxele, darile, .... ce trebuie sa le platesc dupa infiintarea PFA-ului , unde / ... (vezi toată discuția)