avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren dobandit cu acte in regula dar masuratori eronate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren dobandit cu acte in regula dar masuratori eronate

Am cumparat un teren intravilan-curti constructi, inscris in CF inclusiv cu numar Topo si constatat ca suprafata terenului difera cu peste 2% fata de masuratorile inregistrate la cadastru

Ce se poate face in aceasta situatie, prin cumparare am dobandit dreptul fata de terenul inscris in acte sau pot fi obligat sa cedez parte din teren?

In cazul in care pot fi obligat sa cedez din ceva dobandit de buna credinta si cu acte in regula in urma unor masuratori topografice eronate (efectuate de pe timpul fostului proprietar), se creaza motive suficiente pt a putea avea castig de cauza actionand in instanta pe cel care a intocmit masuratorile (cu vre-o 10 ani inainte de cumparare)?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:02, 22 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa cedati nimic. Si nici nu stiu ce inseamna juridic acest "cedat", ca nu exista institutia cedarii si act de cedare.
Dvs aveti acte pe suprafata mai mica.
Dar in fapt, stapaniti suprafata mai mare.
Este o situatie destul de frecventa. Si in Cartea Funciara, la fel scrie: din acte x m.p, masurata y m.p
Nu va incurca cu nimic. Daca la un moment dat, veti vrea acte de proprietate si pentru diferenta, va veti adresa instantei pentru o actiune in constatarea proprietatii.
Buna ziua si multumesc pt raspuns,

Cred ca s-a inteles gresit, am acte pe o suprafata care difera in minus fata de ce e trecut in acte, referitor la termenul "cedat" a se intelege "pierde" nu sunt jurist de profesie :)

Prin urmare nelamurirea mea este:

Daca am dobandit de buna credinta si cu acte in regula un teren inscris la cadastru dar se constata ca au fost masuratori topografice eronate (efectuate de pe timpul fostului proprietar), pot pierde parte din terenul inscris in acte si dobandit prin cumparare?
Nu s-a inteles gresit., Ati cumparat un teren, care in acte are o suprafata mai mica, decat cea rezultata din masuratorile actuale.
Asta nu inseamna ca masuratorile initiale au fost eronate. Daca au fost efectuate in urma cu 8-15 ani, va dati seama ca aparatura, tehnica, parametri sau alti factori nu au fost aceiasi. Cu tehnica actuala, a iesit aceasta diferenta.
Nu pierdeti nimic din teren.
Daca inteleg bine daca am cumparat un teren de 500 m2 in acte, care se constata ca a fost masurat gresit, nu pot fi obligat in instanta sa raman cu o suprafata fizica mai mica de 500 m2

Cu alte cuvinte titlul de proprietate dobandit prin cumparare imi garanteaza suprafata de m2 din acte?
Nu puteți fi obligat la nimic.

Alte discuții în legătură

Teren mai mare decat in actul de proprietate paul1957 paul1957 Am mostenit de la parinti un teren. Mama il avea mostenire de la parintii ei. Actul de proprietate din 1970 este pentru 1000 de m2. Este si o schita ... (vezi toată discuția)
Schita dezmembrare gresita davraam davraam Buna ziua, In 2004 fratele meu a cumparat un teren fara a-l masura. Acum vrea sa imi dea si mie o parte si in prealabil l-a masurat. In urma masuratorii s-a ... (vezi toată discuția)
Ajutor! bogalina bogalina Am cumparat de curand un lot de teren in suprafata de 563 mp dintr-un lot mare de 4000mp(4033 la masuratori).Conform procedurii,am facut intarusarea terenului ... (vezi toată discuția)