avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... despre prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

despre prenatal

buna ziua as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului
in iunie 2009 am dat licenta si am luat doar proba orala cea scrisa o dau in februarie 2010 acum sunt in somaj vreau sa stiu daca pot beneficia de prenatal
Cel mai recent răspuns: deea-lavi , utilizator 23:06, 28 Ianuarie 2010
in somaj am intrat ca absolventa de facultate fara licenta luata in prima sesiune acum in februarie dau licenta deci o sa am licenta luata in a 2-a sesiune pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului
Persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani .

Cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii;
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale
ma scuzati eu am fost si m-am interesat daca pot beneficia de indemnizatie si raspunsul doamnei de la ghiseul unde se depun dosarele pt indemnizatii a fost ca eu nu pot beneficia de aceasta indemnizatie deoarece nu am luat licenta in prima sesiune dar daca sunt in somaj ca absolventa se mai tine cont si de licenta sau nu? va multulesc
Din OUG 148/2005:

Art. 1. -
Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.


Din Legea 19/2000:

Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;


Deci in cele 12 luni premergatoare nasterii intra: perioada de somaj, perioada in care ati urmat cursurile facultatii, la zi, si perioada de 60 de zile de dupa absolvirea facultatii.

De la data nasterii copilului dati inapoi 12 luni si vedeti daca sunt acoperite cu perioadele amintite mai sus.

Tineti cont si de prevederile din Norma de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 4. -
(1) Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazute de ordonanta de urgenta, se acorda persoanelor indreptatite, daca acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si persoanele care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, considerate, in intelesul ordonantei de urgenta, luna intreaga.
(4) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (7).
(5) Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (4).

Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
eu sunt in somaj din data de 27/07/2009 somajul de la absolvirea facultatii acum sunt insarcinata si voi naste in luna mai 2010 mie somajul mi se va termina in luna martie sau aprilie intrebarea mea este daca in momentul cand se termina somajul imi pot lua concediu prenatal cele 63 de zile pana voi naste ca sa am continuitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil iulia_renata iulia_renata Buna seara, Am inceput sa lucrez din 26 martie 2014, bebelusul se va naste cu aproximatie in data de 26 februarie 2015. Pot beneficia de indemnizatie? ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si concediu crestere copil Ionutmcy Ionutmcy Buna seara ,imi poate spune si mie cineva un raspuns in legatura cu prenatalul ,sunt gravida si sotul meu pina eu voi da nastere unui suflet frumos face 7 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului Roxana1992 Roxana1992 Buna ziua. Sunt studenta in ultimul an la Universitatea de Medicina si Farmacie si momentan sunt insarcinata in 7 saptamani. Conform calculelor data nasterii ... (vezi toată discuția)