avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea de 30 de ani - contra unei hotarari ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea de 30 de ani - contra unei hotarari definitive de revendicare imobiliara

Buna ziua,
Ieri am pierdut recursul cu toate ca am invocat in recurs uzucapiunea de 30 de ani pe codul civil din 1864, ni s-a spus ca e tardiv invocat, ceea ce eu nu regasesc acest aspect. Ce se poate face sa nu pierd posesia? Fiindca domnul are un cadastru care suprafata totala e mai mica ca suprafata utila. De accea va intreb! Adica le-a luat abuziv si toate cadastrele, expertizele in procesul de revendicare n-au fost luate in seama..
Cel mai recent răspuns: picassoo , utilizator 07:09, 26 Februarie 2023
Potrivit art.1841 Vechi C.civ, Acţiunea în revendicare poate fi paralizată prin invocarea uzucapiunii, dacăaceasta îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege: să existe o posesie de 30ani, iar posesia să fie utilă ( neviciată).
Astfel, potrivit art. 1863-1873 C. civ. de la 1864 și art. 16-17 din Decretul nr. 167/1958, prescripția poate fi întreruptă numai printr-o cerere de chemare în judecată sau printr-un act de executare silită, iar cazurile de întrerupere a prescripției sunt expres și limitativ prevăzute de lege.
Uzucapiunea trebuia invocata la fond prin cerere reconventionala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Pai la noi a fost total diferit mai exact : printr-un act de schimb am dobandit un apartament, o camera serviciu, mansarda. Si a fost revendicare imobiliara asa a inceput el venind cu acte pe 5 camere. In realitate sunt vr-o 12 camere. Prin expertiza am demonstrat ca ceea ce cere el e pod, dar nu s-a luat in considerare si a dispus anularea "," mansarda si ne-a lasat camera serviciu acolo. Cu toate ca el nu poate dovedi legal decat 5 camere restul fiind pod. Si eu am citit legea Art 1841 respectiv 1842 bazandu-se prescriptia si il puteam formula si in recurs.
Fiindca noi suntem aproape de indeplinirea termenului de 30 de ani, cu toate ca indeplinisem in mod legal termul de 20 de ani. ( aveam mansarda - spatiul care inlocuiam in acte, vechiul proprietar ni-a dat-o in folosinta si cu toate astea pierdem). El cere 5 camere cand defapt le avea, se joaca cu justitia. Acum va intreb un lucru, in constatare in anulare, se mai poate face ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2023
picassoo, utilizator
Trebuie sa mai existe ceva ce nu ati s;pus.O hotarare de anulare a unii titlu ceva.....caci nu se leaga ce spuneti dv. Oricum speta e destul de complicata si asa pe site nu cred ca o sa va lamuriti. Trebuie studiat dosarul in amanunt implicit de faptul daca ati avut cunostinta de demersurile partii potrivnice si de cand ati cunoscut despre situatia litigioasa a proprietatii / suprafetei in discutie.
Si apropo, sa nu uitam un aspect important , ca art.1841 si 1842 din codul din 1864 fusese abrogate aceste dispozitii facand parte din T itlului XX, precum și celelalte dispoziții din vechiul Codul civil privitoare la prescripția extinctivă a dreptului la acțiune având un obiect patrimonial, au fost implicit abrogate prin Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripția extinctivă .

Mai mult decat atat, din interpretarea art.1890 din Codul civil, uzucapiunea, pentru a fi constatată, trebuie să fie invocată expres în fața instanței, pe cale principală sau pe cale incidentala/ de excepție, ceea ce în cauză nu s-a făcut la fond. Simpla apărare în sensul posesiei de 30 de ani,, in calea de atac, fără învestirea instanței cu o cerere expresă de constatare a uzucapiunii ar fi lipsită de efecte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Da era un dosar extrem de complex: Familia mea in 1996 prin schimb ia un apartament, o camera sus la ultimul etaj ( un pod - mansarda) si o pivnita, insa avea trecut si "," mansarda ca o referire la podul unde uscam rufele. Din 1996 si pana in 2017 nu ne-a deranjat nimic adica 21 de ani. Cu toate ca intre timp o x femeie ia prin o hotarare a primarului 3 apartamente, dumneai nu s-a legat de ce ocupam noi pe vremea acea.. Vine individu asta care cumpara de la femeia x si trece tot ce gaseste ( usctorie, spalatorie, pod, unde sunt bransamentele , mai nou ia curtea comuna ) adica tot...Ne da in judecata pentru evacuare , pierde procesul si acum pentru revendicare imobiliara care cere expres 5 camere, ca el are 5 ..defapt asa arata cadastur imobilului ca aici sunt 5 camere cu vedere spre curte mansarda si restul pod, Cu toate ca el are vr-o 6 libere, intoarce judecatorii si ii da 6 camere ( mai mult decat a cerut) , N-am invocat uzucapiunea fiindca am crezut ca se vor vedea toate, insa nimic.. Am invocat-o in recurs pentru prima data, am cerut rectificarea notarilor ca avem pod-mansarda nimic, si ca i s-a dat mai mult decat a cerut..dar nimic.
Am incercat totul sa nu pierd: invoc procedura speciala a uzucapiunii de la art. 1.050-1.053 ( a fost facuta prin cerere speciala inainte de primul termen de judecata) dar declarat tardiv , venisem si cu partea , ca art.1841 si 1842 din codul din 1864 dar n-am stiut ca au fost abrograte. Nu aveam cum sa invoc uzucapiunea in fond, fiindca era o revendicare asupra a 2 drepturi de proprietate..Noi aveam mansarda pe acte, el avea actele lui.. Din revendicare, a cerut nulitatea absoluta partiala asupra contractului nostru si a castigat. Deci, acum se mai poate face oare ceva? Sau eliberam? Fondu zice pod-mansarda dar noi nu gasim podul,

Alte discuții în legătură

Anulare sau nulitate absoluta Radulex Radulex In cadrul unui proces de revendicare a unui imobil li s-a adus la cunostiinta paratilor ca reclamantii detin un Certificat de Mostenitor intocmit din anul ... (vezi toată discuția)
Actiunea in revendicare imobiliara luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Este sau nu imprescriptibila actiunea in revendicare imobiliara? In acest sens,in literatura juridica de specialitate am vazut opinii ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune iulia39 iulia39 un avocat mi-a cerut 1500 euro pentru a-mi rezolva un caz de uzucapiune.mi-a garantat suta la suta ca am sa obtin titlul de proprietar in baza acestei legi de ... (vezi toată discuția)