avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Sotul meu mai are 2 frati. In timpul vietii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Sotul meu mai are 2 frati. In timpul vietii tatal ...

Buna ziua. Sotul meu mai are 2 frati. In timpul vietii tatal sau ( a murit acum 4 ani)a facut un act de donatie catre fratele mai mare. Din cauza unor probleme intre ei sotul meu se gandeste sa atace actul de donatie ptr a-si revendica partea. Se mai poate face ceva? Sau este doar o pierdere de timp si bani?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum, nu mai poate face nimic.
Ar fi putut solicita reductiunea donației in termen de 3 ani de la decesul tatălui.
Mentionez ca succesiunea nu s-a dezbatut.

raluk0207 a scris:

Acum, nu mai poate face nimic.
Ar fi putut solicita reductiunea donației in termen de 3 ani de la decesul tatălui.

Nu are importanta, din moment ce oricum imobilul nu mai era in proprietatea defunctului, la data decesului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Art. 1.095. din Codul civil
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu se mai poate face nimic avand in vedere ca de la decesul tatalui sotului au trecut patru ani si potrivit legii, reductiunea donatiei putea fi solicitata in termen de trei ani de la data deschiderii mostenirii.
In cazul liberalitatilor (in cazul dvs., donatiei) excesive a caror existenta nu a fost cunoscuta de mostenitorii rezervatari, termenul incepe să curga de la data cand au cunoscut existenta liberalitatilor si caracterul lor excesiv.

Nu are importanta daca s-a dezbatut sau nu succesiunea intrucat termenul de trei ani curge de la data deschiderii mostenirii si nu de la data dezbaterii mostenirii, notiuni care sunt adesea confundate in practica, dar care sunt diferite.

Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia, potrivit art. 945 alin. 1 din Codul civil, ceea ce inseamna ca, momentul deschiderii mostenirii coincide cu momentul decesului persoanei despre al carui patrimoniu este vorba.
Dezbaterea mostenirii este procedura juridica notariala sau judecatoreasca, prin care se stabilesc mostenitorii indreptătiti sa vina la mostenire, cotele care le revin fiecaruia și bunurile care intra in masa succesorala (bunurile care se afla in patrimoniul defunctului la data decesului).

Fac precizarea ca, in situatia in care termenul de trei ani nu ar fi fost depasit, sotul ar fi putut solicita reductiunea donatiei doar in cazul in care i s-a incalcat rezerva succesorala, ceea ce inseamna ca nu a mostenit nimic sau bunurile mostenite reprezinta mai putin de jumatate decat partea care i s-ar fi cuvenit daca nu ar fi existat donatia.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament Criys Criys Am tot citit articolele depsre testament insa nu am gasit ceva clar scris. Cand se citeste un testament la notar si se fac inscrisurile pentru cota fiecarui ... (vezi toată discuția)
Donatie si mostenitor rezervatar coser coser O persoana hotareste sa-si dezmosteneasca copilul unic, doneaza întreaga avere unei terte persoane. Dupa decesul sau survenit 2 ani mai târziu, copilul mai ... (vezi toată discuția)
Termen de prescripție giovanni72 giovanni72 Cînd este invocată rezerva succesorala in urma unui testament, termenul de prescripție de cînd se calculează? De cînd a luat la cunoștință verbal ... (vezi toată discuția)