Buna seara.
Doresc sa pun o intrebare: asumarea tutelei pentru o persoana cu dizabilitati psihice se poate face si fara responsabilitate medicala ?
Mai exact : am un prieten care are o verisoara cu schizofrenie, de care are grija, fara a fi tutorele ei legal.
El este cetatean strain si ar dori sa se intoarca in Occident , e o persoana in varsta si vrea sa mai munceasca aclo cativa ani pentru a avea stagiul de cotizare la pensie complet si a se putea pensiona.
Daca isi asuma tutela, poate sa o interneze intr-un azil privat pe verisoara si el sa plece sa munceasca in strainatate, cei de la azil fiind singurii raspunzatori de starea de sanatate a persoanei cu dizabilitati psihice ?
Sau tutela, odata asumata, inseamna ca trebuie sa fie tot timpul langa persoana al carei tutore este ?
Intreb asta, pentru ca tot felul de « binevoitori », inclusiv o doamna avocat, l-au asigurat ca poate sa o interneze pe verisoara bolnava intr-un azil si el sa plece din tara sa munceasca, chiard aca este tutore.
Eu sincer am indoieli ca e chiar asa, dar as dori o parere avizata, care sa ne lamureasca.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Tutorele acționează spre binele interzisului , nu ii e insotitor, nu e obligat sa o îngrijească personal.
Se.prea poate sa nu fie nevoie de instituirea tutelei, poate fi declarat ca apartinator. El face contractul, el isi asuma plata azilului si ingropaciunea , in caz ca.