avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Doresc sa pun o intrebare: asumarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Doresc sa pun o intrebare: asumarea tutelei pentru ...

Buna seara.
Doresc sa pun o intrebare: asumarea tutelei pentru o persoana cu dizabilitati psihice se poate face si fara responsabilitate medicala ?
Mai exact : am un prieten care are o verisoara cu schizofrenie, de care are grija, fara a fi tutorele ei legal.
El este cetatean strain si ar dori sa se intoarca in Occident , e o persoana in varsta si vrea sa mai munceasca aclo cativa ani pentru a avea stagiul de cotizare la pensie complet si a se putea pensiona.
Daca isi asuma tutela, poate sa o interneze intr-un azil privat pe verisoara si el sa plece sa munceasca in strainatate, cei de la azil fiind singurii raspunzatori de starea de sanatate a persoanei cu dizabilitati psihice ?
Sau tutela, odata asumata, inseamna ca trebuie sa fie tot timpul langa persoana al carei tutore este ?
Intreb asta, pentru ca tot felul de « binevoitori », inclusiv o doamna avocat, l-au asigurat ca poate sa o interneze pe verisoara bolnava intr-un azil si el sa plece din tara sa munceasca, chiard aca este tutore.
Eu sincer am indoieli ca e chiar asa, dar as dori o parere avizata, care sa ne lamureasca.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Contardo , utilizator 09:01, 27 Februarie 2023
Tutorele acționează spre binele interzisului , nu ii e insotitor, nu e obligat sa o îngrijească personal.
Se.prea poate sa nu fie nevoie de instituirea tutelei, poate fi declarat ca apartinator. El face contractul, el isi asuma plata azilului si ingropaciunea , in caz ca.
Multumesc frumos pentru raspuns.
In privinta platii azilului e clar ca el isi asuma acest lucru, nu e o problema in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2023
Contardo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pt a deveni tutore Tonyser Tonyser Buna ziua, Poate deveni tutore o persoana care momentan nu are venituri fiind somera ? Ce alte conditii trebuie indeplinite pt a deveni tutore pt o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! adult cu handicap grav (autism) fara capacitatea de ... Ale . Ale . Buna ziua! Adult cu handicap grav (autism) fara capacitatea de a decide pentru el, avand reprezentant, tutore legal pe mama acestuia. Mama impreuna cu fiul ... (vezi toată discuția)
Tutela boala psihica MariusNegoita MariusNegoita Buna ziua, Sunt nou pe acest site si as dorii sa ma lamureasca cineva cu un lucru. Tatal meu este bolnav psihic din 2014.. a fost internat de mai multe ori la ... (vezi toată discuția)