Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil
(Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
o Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate ) si anume
Eu am nascut in 30.08.2008, inainte am lucrat, am si primit acest salariu, (acum primesc indemnizatie), sunt in concediu pt cresterea copilului, dar urmeaza sa nasc al doilea copil in martie 2010, fara a ma intoarce la servici. Cum se considera acest caz? Are dreptul sotul sa primeasca acest salariu mediu pe unitate?
Si daca ma aflu de 1,5 ani in CIC tot sunt considerata salariata? Are dreptul patronul sa refuze plata acestei salariu? Daca refuza, se mai poate face ceva?
Buna ziua. Am nascut acum 3 luni, am depus cererea pt salariul mediu pe unitate, dar inca nu l-am primit. Intre timp sotului i s-a zis de la serviciu ca are dreptul, pe langa cele 5 zile de concediu platite, si la un salariu pentru nasterea copilului. El a primit imediat acei bani, insa nu au fost calculati ca salariu mediu pe unitate, ci i s-a dat numai salariu minim pe economie (explicatia a fost ca asa prevede contractul colectiv de munca la nivel de unitate).
Acum eu inca mai sunt in asteptarea salariului pt care am facut cerere la societatea unde lucrez. Au intarziat plata din diverse motive, iar acum zic ca nu mai pot trimite banii pe numele meu, din motiv ca am contractul cu ei suspendat pentru concediu crestere copil. Intrebarea mea este: mai pot cere acest salariu de la societatea unde lucrez, chiar daca tatal a luat deja acest salariu de la serviciul lui?
Iar daca da, am inteles ca trebuie sa fac o sesizare la ITM din judetul unde e inregistrata societatea si sa cer un salariu mediu pe unitate (de la societate initial mi-au zis ca imi vor da salariul de incadrare ). Corect?
Puteti inca primii banii respectivi, deoarece sunt doua contracte colective diferite care prevad doua notiuni diferite.
Art.51 CCM national: c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Exact asa trebuie sa va dea.
Normal trebuie sa vi se acorde acest salariu mediu pe unitate, care nu este de fapt un salariu ci un ajutor.
Sotului exista posibilitatea sa i se fi acordat un salariu minim pe economie pt nasterea copilului, fiind o prevedere din CCM aplicabil (unitate), ceea ce nu are legatura cu ajutorul pe care trebuie sa vi se acorde dvs.
Daca i s-a acordat in baza art. 51 lit c) CCM la nivel national nu este corect, 1) -pt ca dvs sunteti salariata si 2) -trebuia sa i se acorde un salariu mediu pe unitate.