avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. In urma decesului ambilor parinti, dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. In urma decesului ambilor parinti, dupa dezbaterea ...

Buna ziua. In urma decesului ambilor parinti, dupa dezbaterea succesiunii, am mostenit casa acestora aflata intr-o comuna din judetul Ialomita. Neavand posibilitatea de a locui permanent acolo, am fost de acord ca aceasta sa fie ocupata de fratele meu, urmand ca acesta sa intretina aceasta proprietate. Nu numai ca nu a intretinut-o, dar a si distrus mare parte din ea de-a lungul mai multor ani. Acum, el neavand niciun drept asupra acestei proprietati si neexistand niciun act care sa-i confere vreun drept de ocupare a acesteia, care ar fi calea legala de evacuare? Din ce am citit, am inteles ca in acest caz ar trebui notificat sa paraseasca locuinta intr-un termen de 5 zile, iar aceasta notificare nu trebuie neaparat facuta prin intermediul unui executor judecatoresc. Cum sa procedez pentru a putea dovedi ca a primit aceasta notificare?
Multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca in certificatul de mostenitor eliberat im urma dezbaterii succesiunii fratele apare ca mostenitor si nu ati facut partajul, nu aveti dreptul sa il evacuati intrucat amandoi sunteti coproprietari pe acea casa si aveti aceleasi drepturi , inclusiv dreptul de a locui acolo.
Aveti dreptul sa ii solicitati plata de daune pentru distrugerile aduse casei.

Daca ati facut partajul cu fartele (sau daca fratele a renuntat la mostenire, ori nu a acceptat-o) si casa v-a fost atribuita si sunteti unic proprietar il puteti evacua folosindu-va de procedura speciala prevazuta de Codul civil, care are avantajul ca permite judecarea procesului cu celeritate, fata de procedura de drept comun.

Procedura incepe cu o notificare, pe care o trimiteti prin posta cu confirmare de primire si continut declarat, astfel puteti face dovada comunicarii notificarii.
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc pentru raspuns. Da, sunt unic proprietar. In cazul in care nu este gasit la domiciliu sau refuza sa semneze de primire, este suficienta dovada trimiterii acestei notificari cu confirmare de primire si continut declarat?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa ii comunicati notificarea prin intermediul executorului judecătoresc.
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare oaspeti nepoftiti Ronasawa Ronasawa Buna ziua, matusa mea a primit in casa parintilor ei un cuplu de nemti din Germania acum aproape 6 ani Conditiile ei au fost sa intretina casa, acoperisul si ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri mobile danyelama danyelama In speranta ca am postat subiectul unde trebuia va adresez urmatoarea rugaminte. Pe scurt in noiembrie 2007 am incheiat un act de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Notificare somatie de plata sarah1985 sarah1985 Buna ziua, firma creditoare a trimis catre debitor o notificare prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, nu prin scrisoare recomandata cu continut ... (vezi toată discuția)