Inainte de casatorie: el are cumparat un apartament pe numele lui achitat integral cu plata cash; ea are cumparat un apartament pe numele ei DAR prin credit bancar iar ratele se intid pe multi ani.
Dupa casatorie cei doi se decid sa locuiasca in apartamentul sotiei.
Sotul este nevoit, d.p.d.v. legal, sa plateasca 50% din rata apartamentului?
Plata cheltuielor (intretinere, reparatii curente, etc.) este necesara si aici nimeni nu are nici o intrebare.
Buna ziua,
Daca el refuza sa contribuie la rate sa dea o declaratie notariala in acest sens.
Daca nu da aceasta declaratie, in caz de divort, el va putea pretinde 50% din cotele ratelor achitate in perioada casatoriei.
Nu. Apartamentul este bun propriu al sotie, sotul neavand obligatia de a contribui la plata ratele pentru achizitionarea acestuia.
O poate face doar daca doreste iar in eventualitataea unui partaj, va avea un drept de creanta cu privire la sumele de bani cu carea a contribuit (dreptul de a i se restitui aceste sume), contributie care trebuie dovedita
Notiunea de cheltuieli ale casatoriei cuprinde: cheltuielile care privesc asigurarea conditiilor materiale ale traiului comun dar si cheltuille referitoare la cresterea, educarea şi pregatirea profesionala a copiilor, precum si cele facute pentru intreţinerea soţului aflat în nevoie din cauza incapacităţii de a munci.
Art 325 Cod civil,
(1) Soţii sunt obligaţi să îşi acorde sprijin material reciproc.
(2) Ei sunt obligaţi să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei, dacă prin convenţie matrimonială nu s-a prevăzut altfel.
(3) Orice convenţie care prevede că suportarea cheltuielilor căsătoriei revine doar unuia dintre soţi este considerată nescrisă
Art. 326 Munca în gospodărieMunca oricăruia dintre soţi în gospodărie şi pentru creşterea copiilor reprezintă o c
ontribuţie la cheltuielile căsătoriei.
Art. 327 Veniturile din profesieFiecare soţ este liber să exercite o profesie şi să dispună, în condiţiile legii, de veniturile încasate, cu respectarea obligaţiilor ce îi revin privind cheltuielile căsătoriei.
Sotul nu este obligat, dar la partaj in caz de divort are drept de creanta. In caz de deces si succesiune insa se schimba socoteala: sotul supravietuitor mosteneste un sfert din bunurile proprii a celuilalt sot decedat.
Cota de mostenire variaza, conteaza cu ce clasa de mostenitori vine in concirs, deci nu e musai sa fie 1/4.
Poate ar fi bine in cazul lor sa schimbe regimul matrimonial in cel ql separatiei de bunuri, sa incheie o conventie pt q fi sigura ca exclude un drept de creanta al sotului pt plata ratelor .
dodoambra
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Totusi in timpul casatoriei, toate veniturile sunt in comun, la fel si cheltuielile. Ca sa se spuna ca sotul nu contribuie la ratele apartamentului, aceasta rata ar trebui platita de sotie din bani de la parinti, nu din surse comune, sau sa aiba o conventie civila asupra surselor de venit. Eu cred ca asa ar fi corect.