Cu tot respectul față de colega, NU faceți așa ceva, apropo de modificarea cererii de chemare în judecată. În "Arta războiului", Sîn Tsu scria: "Dacă dușmanul tău greșeste, nu-l opri." La finalul procesului, după ce fratele dumneavoastră va fi epuizat toate excepțiile și apărările de fond, asociația de proprietari va avea un titlu executoriu împotriva lui. DAR NU ȘI ÎMPOTRIVA DUMNEAVOASTRĂ. Drept urmare, în momentul în care vor începe o executare silită imobiliară sau împotriva altor bunuri comune, veți putea introduce dumneavoastră la instanță contestație la executare pe motiv că aceste bunuri sunt deținute în coproprietate, iar împotriva dumneavoastră nu există titlu executoriu. O contestație la executare motivată astfel instanța nu poate decât să o admită și să anuleze toate actele executării, iar asociația de proprietari nu va mai putea încerca decât o poprire pe veniturile și conturile fratelui. Sau să o ia de la început cu un proces pe fond împotriva și a dumneavoastră (și veți putea ridica din nou, în fața altui judecător care ar putea conchide altceva toate acele excepții și apărări de fond). Ori, ca și creditor al fratelui, să ceară ieșirea din indiviziune, ceea ce ar dura ani și i-ar costa cât nu face.
Avocat Ciurea Cristina a scris:
Asociatia de proprietari trebuia sa va cheme pe amandoi in judecata. In cazul in care un imobil are mai multi coproprietari, actiunea se formuleaza impotriva tuturor coproprietarilor.
Termenul de prescriptie in cazul obligatiei de plata a cotelor de intretinere este de 3 ani.
Puneti-le in vedere celor de la asociatia de proprietari ca aveau obligatia sa cheme in judecata ambii proprietari si solicitati–le sa isi modifice cererea de chemare in judecata prin marirea cadrului procesual, pentru a va putea apara drepturile.
Art. 204 din Codul de procedura civila, prevede ca:
Alin. 1 - Reclamantul poate să îşi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.
Alin. 3 - Modificarea cererii de chemare în judecată peste termenul prevăzut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor părţilor.