Bună ziua,
La fosta companie unde am muncit, am avut un cont de Facebook (cont, nu pagină) așa numit ”Facebook de serviciu”, care era denumit în felul următor: Numele Meu + Numele firmei unde am lucrat. Însă, era, în esență, un cont de Facebook personal, prin care promovam imaginea firmei, prin intermediul imaginii mele (nu invers, cum ar fi promovarea mea personală prin intermediul acelei firme). Lucram ca HR Recruiter, job în care imaginea noastră din social media ca oameni/angajați este foarte importantă, la fel ca și prezența noastră în social media și pe diferite canale de recrutare.
Menționez că ”Facebook-ul de firmă” era diferit de Facebook-ul personal, însă pe ambele conturi promovam imaginea firmei, joburile și ofertele companiei, etc.
Atunci când am plecat din firmă, am schimbat numele ”Facebook-ului de firmă” în numele meu real, am șters de pe el tot ce avea legătură cu fosta firmă, și mi l-am păstrat. Nu mi-a zis nimeni din fosta firmă să îl șterg, să îl predau, etc, și nici nu ar avea de ce, cred eu, că, până la urmă, era cumva tot Facebook-ul meu.
Întrebarea mea este: pot folosi ”Facebook-ul de firmă” în continuare, și pot posta pe el, și pot promova cu ajutorul lui firma de recrutare la care muncesc acum? (Lucrez tot HR Recruiter, dar la o companie concurentă cu cea la care munceam înainte). Există un temei legal care să mă oprească din a posta pe acel cont de Facebook?
Țin să precizez că nu doresc să fac un alt cont de Facebook care să înceapă de la zero, pentru a mă promova pe mine personal ca Recruiter și joburile pe care le prezint, deoarece atragerea unui număr mare de urmăritori necesită timp și efort, pe care eu nu sunt deloc dispusă să le investesc, mai ales că am promovat acel cont de Facebook pe timpul meu liber, și am dovezi pentru asta (orele la care am postat - se vede că 90% dintre postări au fost create sau distribuite acolo în timpul liber, iar restul de 10% în timpul pauzei de masă).
Doresc să menționez faptul că, pun această întrebare deoarece o fostă colegă care a lucrat tot în acea companie, și a avut și ea ”Facebook de firmă” (toate colegele aveam, eram puse să ne facem), după plecarea din acea firmă, a redenumit ”Facebook-ul de firmă” cu numele ei, și l-a folosit în următoarea companie, cea în care lucrează și acum - absolut nimic greșit din punctul meu de vedere, însă această situație l-a ”morcovit” foarte tare pe fostul șef, care inclusiv a contactat un avocat în legătură cu acest lucru, și zicea că X (fosta colegă, o fată foarte cumsecade și competentă, iar fostul șef deplângea mult pierderea ei din companie - nu a spus asta niciodată, dar am văzut cu toții acest lucru - mai ales că o urmărea pe social media și o bârfea, și zicea că firma la care lucrează actualmente nu este o firmă bună, că are probleme cu plata salariilor și că nu o plătește pe fosta colegă X - lucruri neadevărate și inventate de el - însă înșelegem că oricărui patron îi pare rău când pleacă un om bun, indiferent de motivul plecării acelui om sau a modului cum a plecat). Și fosta colegă X folosește acel cont în continuare, se pare că nu a pățit nimic. Dar tot zicea că o dă în judecată, că nu știu ce, etc.
Deci, dacă folosesc acel cont de Facebook, pot exista consecințe legale?
Din punctul meu de vedere, singurele consecințe ale folosirii acelui cont de Facebook ar fi creșterea vizibilității mele în social media. și implicit creșterea randamentuluin meu, atragerea de candidați, etc, și ”morcovirea” fostului patron - lucru de care nu îmi pasă prea mult, deoarece la cât m-a mințit, la cum a vorbit cu mine uneori, mai ales la ultima convorbire telefonică ce am avut-o, și la câte și mai câte lucruri mi-a făcut, și pe care nu are rost să le enumăr aici, mai ales după plecarea mea din firmă și în ultimele zile în care am muncit acolo - chiar o merită- ba mai mult, merită să fie ”morcovit” cu un măturoi din ășa mare făcut de rromi din nuiele de alun, dacă mă înțelegeți :)) sau poate cu un copac întreg :)))))
Sigur nu pățesc nimic dacă îmi folosesc contul de Facebook în continuare?
Mulțumesc pentru răspunsuri, și îmi cer scuze anticipat pentru eventualele greșeli de scriere sau de exprimare, sau pentru că mă repet. Scriu acest mesaj în timp ce vorbesc la telefon cu un candidat.