avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua. Am și eu o întrebare ptr un consultant ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua. Am și eu o întrebare ptr un consultant in domeniul ...

Bună ziua.Am și eu o întrebare ptr un consultant in domeniul juridic.La ce distanță se plantează un butaș de vie față de proprietatea vecinului?! Știu că pomii se plantează la min 2 m,dar via este un arbust care nu depășește 2m înălțime.Mai mult decât atât,bolta o fac cu aplecare spre proprietatea mea.Multumesc ptr un răspuns concret și corect vizavi de vie,Nu de pomi fiindcă asta cunosc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:53, 15 Martie 2023
Distanta minima la care se pot sadi arbori, plantatii sau garduri vii fata de gardul vecinului este stabilita chiar in Codul Civil. Potrivit Art. 613, „in lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii“.

Tot Codul Civil stipuleaza si ca „in caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate“.
Cornel Vasile a scris:

Distanta minima la care se pot sadi arbori, plantatii sau garduri vii fata de gardul vecinului este stabilita chiar in Codul Civil. Potrivit Art. 613, „in lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii“.

Tot Codul Civil stipuleaza si ca „in caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate“.

Am spus că stiu asta referitor la arbori,între un arbore și un arbust este totuși o mare diferență.

Întrebarea mea era tocmai ptr excepția celor mai mici de 2m,a ,arbuștilor,gardurilor vii,etc.

Distanta acelora cu mărimea sub 2m,a plantațiilor si gardurilor vii,asta mă interesează d-le consilier,excepția care de astă dată nu confirmă regula,ptr ca nu este stipulat clar in acel articol?! Concret dacă nu este 2 m atunci cit este?!. Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
daca nu trebuie sa puneti la minim 2 m, rezulta ca ii puneti la cat vreti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Vecinul meu a plantat da cum 5ani un alun la distanță de 60cm ... Lucianneacsu Lucianneacsu Vecinul meu a plantat da cum 5ani un alun la distanță de 60cm de hotar. Desi am protestat, ptr ca am casa aproape de hotar, vecinul a continuat să nu ... (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)