avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatarii care nu sunt racordați la traseul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatarii care nu sunt racordați la traseul de încălzire comuna, ...

Locatarii care nu sunt racordați la traseul de încălzire comuna, acum când facem modernizarea traseelor de caldura ,care trec pe casa scarii(comuna) și uscătorie (comuna) ,lucrare aprobata de 60% din proprietari plătesc cheltuielile de modernizare( materiale și manopere)?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:20, 17 Martie 2023
Nu au de ce să plătească, pentru o parte comună exclusivă, folosită doar de unii (conform art. 654 alin 2, din codul civil).
Conform legislație în domeniu L nr 196/2018,, fiecare proprietar dintr-un condominium are obligatia legala sa contrinuie la cheltuielile pe cota parte din suprafetele comune, chiar daca din ratiuni de confort personal a ales un sistem alternativ de incalzire.
Dv. prin actul de achizitie bun imobil aveti repartizata o cota-parte indiviza, exprimata in procente, cota-parte care reprezinta proprietatea dv. personala asupra unei parti din proprietatea comuna. din imibilul de locuit in comun
Proprietatea comuna este reprezentata de infrastructura constructiei care includ instalatiile de apa, caldura, canalizare, electrice pe spatiile comune, gaze, interfon, video, ascensor etc.
Instalatii blocului sunt bunuri comune tuturor locatarilor -indiferent daca locatarii beneficiaza sau nu si in aceste conditii toti locatarii trebuie sa plateasca pentru intretinerea lor. In cazul instalatiilor comune sunteti toti coproprietari fortati Legea nu permite sa va retrageti din aceasta coprorietate
art.654 al 1-In lipsa unor prevederi legale sau intelegeri contrarii fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea repararea sau expluatarea partilor comune in proportie cu cota sa parte

art 654 al.2:Cu toate acestea , cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre proprietari cad in sarcina acestora din urma

art 650al 2 Decizia de atribuire in folosinta exclusiva trebuie adoptata cu o majoritate de 2/3din numarul r coproprietarilor si a cotelor parti. In cladirile unde sunt constituite asociatii de proprieari,decizia se adopta de catre AG cu aceeasi majoritate

Folosire exclusiva este dovedita printr-un act de inchiriere/concesiune ,prin care i se atribuie unui tert folosinta unui spatiu care tine de proprietatea comuna de catre proprietarii care au cota-parte indiviza in acel spatiu.

@ynocentta
Cred ca nu ați citit textul inițial, este vorba de o instalație nouă, dimensionata pentru cei care vor sistemul de încălzire centralizat. De aia e exclusivă, restul au instalație individuală.

Aici nu e vorba de întreținere, de reparații la ceva care e în coproprietate dintotdeauna.

Deci se aplică art. 654 alin. 2 din codul civil.

latka a scris:

@ynocentta
Cred ca nu ați citit textul inițial, este vorba de o instalație nouă, dimensionata pentru cei care vor sistemul de încălzire centralizat. De aia e exclusivă, restul au instalație individuală.

Aici nu e vorba de întreținere, de reparații la ceva care e în coproprietate dintotdeauna.

Deci se aplică art. 654 alin. 2 din codul civil.

E dimensionata pentru toate apartamentele,altfel
Nu accepta CET( furnizorul)
Nu are importanta, tot proprietate comuna exclusiva e. Nu pot fi obligati la plata, nu exista temei legal.
Nici majoritatea care a votat in AG nu e suficienta, din alt punct de vedere, trebuie 67% din numarul total al proprietarilor, pentru lucrari de modernizare (conform art. 51 din legea 196/2018)
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce obligatii de plata are un membru al ap, cu ct de apartament debransat de la radetde 10 ani janblanaru janblanaru Suntem 16 proprietari din 40 care legal, acum 10 ani, ne-am montat CT de apartament. De ce trebuie sa participam la plata cheltuielilor pentru repararea, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea ... iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: suntem un bloc de 8 etaje, iar pe fiecare etaj sunt 2 ap. de 3 camere, 1 ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari sem@mps-design.ro sem@mps-design.ro Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii ... (vezi toată discuția)