avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociații de proprietari/locatari Buna ziua, doresc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociații de proprietari/locatari Buna ziua, doresc sa deschid un salon de infrumusetare (punct ...

Buna ziua, doresc sa deschid un salon de infrumusetare (punct de lucru) la parterul unui bloc nou intr-un apartament ce are destinația spațiu locativ la momentul acesta. Acordul vecinilor direct afectați pe plan orizontal si vertical le-am obtinut dându-si acordul pt deschiderea salonului de infrumusetare. Administratorul asociației de locatari refuza sa semneze si sa ștampileze acordul. La parterul blocului se afla 3 firme( Stomatologie, cabinet cosmetic si cabinet medical) cu intrare comuna cu locatarii blocului. Administratorul blocului imi cere 50%+1 de semnături din bloc. Ce pot face in cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 14:42, 20 Martie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Administratorul nu are absolut nici o treaba, e un angajat.
Procedura e descrisă la art. 40 din legea 196 din 2018.
După acordul vecinilor aveți treaba cu Cex al asociației. Trebuie sa obțineți un aviz și să semnați o convenție legată de numărul de persoane declarate la asociație.

Administratorul de imobil nu are atributii in schimbarea destinatiei spatiilor din condominiu
Art. 40. -
(1) Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, prezente în proiectul iniţial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv şi cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.
(2) Odată cu acordul menţionat la alin. (1), proprietarii direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării şi proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinaţiei locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă semnează şi o convenţie cu privire la declararea activităţii care se va desfăşura în spaţiul respectiv, precum şi numărul de persoane în funcţie de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
(3) O copie a convenţiei prevăzute la alin. (2) se înmânează preşedintelui asociaţiei de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.


Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta executionala
Conform disp L nr 196/2018 reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care este factor decizional



latka a scris:

Administratorul nu are absolut nici o treaba, e un angajat.
Procedura e descrisă la art. 40 din legea 196 din 2018.
După acordul vecinilor aveți treaba cu Cex al asociației. Trebuie sa obțineți un aviz și să semnați o convenție legată de numărul de persoane declarate la asociație.


Mulțumesc pentru raspuns, si in cazul in care președintele asociației refuza sa semneze acordul chiar daca am semnăturile vecinilor direct afectați( orizontal si vertical) ce pot face?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va angajați un avocat și dați asociația în judecată. Din moment ce vecinii direct afectați nu s-au opus, nu există vreun motiv legal să vă refuze.


In cazul in care refuza cautati alt spatiu. Exista motiv sa va refuze daca unii din locatari nu sunt de acord .Comitetul executiv si presedintele fix asta face. Reprezinta toti proprietarii nu doar pe cei direct invecinati.

Chiar daca e de acord va poate rezilia oricand dreptul dat .
Ca sa nu mai zic ca ca in conventia de persoane va poate sanctiona grav trecandu-va un numar mult mai mare decat v-ar conveni dumneavoastra. Conventia o poate actualiza si modifica oricand.
Asa ca mai bine cautati un alt spatiu . Majoritatea proprietarilor sunt deranjati mai tarziu de mirosul degajat de vopsele, de fumul de tigara al clientelor care ies sa fumeze cat asteapta, de galagie etc.
Desi initial au fost de acord in majoritatea cazurilor de genul asta va spun ca se razgandesc chiar daca antreprenorul bagase o gramada bani in amenajarea coaforului ca isi dadusera acordul initial.
La noi era spatii comerciale din constructie si tot le-a inchis coaforul din motivele de mai sus.
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Deschidere cabinet stomatologic la parterul blocului elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com De curand un vecin mi-a solicitat acordul pt. deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul blocului in care locuiesc. Eu nu am vrut sa semnez dar am ... (vezi toată discuția)
Achiziționare spațiu imobiliar Lacra22 Lacra22 Bună seara! Doresc să achiziționez un imobil care este trecut în cartea funciară ca fiind spațiu pentru birouri. Aș dori să deschid un salon: ... (vezi toată discuția)
Buna ziua !! am întâmpinat o problema . am închiriat un spațiu ... ClementDenis ClementDenis Buna ziua !! Am întâmpinat o problema . Am închiriat un spațiu comercial la parterul unui bloc. Apartamentul este prevazut ca spațiu comercial din 2006 ... (vezi toată discuția)