Buna ziua. Nu stiu daca va citi cineva intrebarea sau daca am pus-o pe site-ul care trebuie, dar tot am decis s o pun aici deoarece situatia ma ingrijoreaza. E vorba despre un fel de "hartuire" aproape zilnica, acesta fiind singurul termen care imi vine in minte legat de problema. E vorba despre o cunostina alcoolica pe care o au parintii mei si care, de cateva luni incoace, apare cel putin o data pe saptamana la noi la usa, ca sa ceara bani. Imi dau seama cat de prostesc suna, dar daca problema nu mi s-ar fi parut serioasa, nu as mai fi cerut ajutor aici. E exact ca si cum ai intalni un cersetor pe strada care ti-ar cere un leu de o bere sau paine, doar ca in cazul nostru omul vine acasa la noi si cere. Ne stie adresa pt ca la un moment dat, s-a intalnit cu mama pe strada si ea avea de carat ceva greu pana acasa si nu prea se descurca, deci i-a cerut acestui om ajutorul si la sfarsit i-a dat cativa lei in semn de multumire (se vedea si atunci, dar si acum in ce stare deplorabila e: mereu cu bautura dupa el, haine murdare si cam tot ce te astepti sa vezi la un om al strazii). A fost o mare greseala ca l-a adus dupa ea pana in scara blocului, pentru ca acum el foloseste asta ca pe o "invitatie" sa vina la noi sa ceara bani de fiecare data cand are chef de o bere. Deci mai mereu.
Si, pentru ca oraselul in care stam e micut si cam toata lumea cunoaste pe toata lumea, ne mai intalnin cu respectivul barbat si pe strada si el tot continua sa ceara din ce in ce mai mult. La inceput a fost un leu, dupa cinci, cateodata mama ii mai da si zece ca sa scape de el (desi ii tot zic ca nu e bine ce face, ca l-a obisnuit asa, pentru ca omul deja ne considera banci ambulante si daca ai "tupeul" sa-i dai un leu sau cinci in loc de 10-15, refuza sa plece de la usa si tot ciocane). Ba chiar mama s-a obisnuit in asemenea masura cu el, incat daca il intalneste prin oras si nu are bani sa-i dea, il trimite pur si simplu la noi la usa sa ceara de la cine o fi pe acasa.
Taica-miu nu il mai suporta, ceea ce e de inteles. Cand deschide usa si-l vede, il sictireste si ii tot zice sa-si vada de treaba. Ceea ce, dupa parerea mea, e cam imprudent: betivul se poate enerva in orice moment daca nu-i dai cat cere sau daca ii zici sa plece, deci le-am zis ambilor parinti sa aiba grija cum vorbesc cu el ca sa nu-i dea motiv sa sparga Dumezeului usa sau sa vina noaptea sau cand e f beat peste noi. Am ajuns sa verific obsesiv usa de la intrare, sa ma asigur ca e inchisa din mom. ce sunt sigura ca daca ar gasi-o deschisa s-ar autoinvita pe la noi. Vine in ultimul timp din doua in doua zile in scara blocului nostru si avem si vecini care il cunosc. Vine de sarbatori, in weekenduri, isi programeaza singur vizitele si parintii accepta, numai sa scape mai repede de el. Incep sa am impresia ca sunt singura care chiar constientizeaza la ce pericol ne expunem (ca recapitulare, omul e alcoolic, cere din ce in ce mai multi bani si din ce in ce mai des, si nu poti sti niciodata ce apucaturi poate sa aiba o asemenea persoana). Le-am zis ca nu ma simt in siguranta deloc si ca ar trebui sa luam masuri si sa intrebam direct la politie ce se poate face, dar nu prea ma iau in seama ca doar sunt minora si nu fac eu regulile. Nevasta lui nu stie ce sa faca nici ea, ne-a explicat cat bea si ca mai are si pensie, deci chiar n-ar avea motiv sa ceara atat de la noi. Tata s-a interesat si a aflat ca omul acesta a fost si in puscarie, motivul nu-l stim. Stie cineva daca se poate lua vreun ordin de restrictie impotriva lui sau orice alta masura?
Buna ziua!
Parintii pot face reclamatie la politie.Se poate obtine si ordin de restrictie.Dar depinde de parintii dvs.daca vor sa o faca.Daca ii dau bani mereu,sigur ca respectivul revine.Daca in mod repetat nu ii dau bani,nu o sa mai vina.
unomstresat
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sunt multe baiuri aici. In primul rand ar fi bine sa se rezolve in mod pasnic pentru ca niciodata nu se stie cu oamenii betivi. Nu sunteti obligati sa ii deschideti usa si sa interactionati cu omul acesta, din experienta vorbind, daca nu il bagi in seamna se satura si pleaca. Problema e ca acum deja este obisnuit si nu scapati de el asa de usor.
Legal vorbind sunt multe baiuri, cersetoria, deranjarea ordinii publice, posibil bautul in public, poate fi sanctionat contraventional in mai multe feluri, chiar si dus la un spital de psihiatrie daca e cronica. Si hartuirea se poate pomeni dar daca parintii dumneavoastra interactioneaza cu el voluntar e mai greu de dovedit. Trebuie sa va incuiati usa si sa vedeti apoi ce face si sa luati masuri respective. Daca face circ in fata usii dv cu amenintari cu tot, sunati la 112.
Joc cu rime
hoinarescu
Am doua reusite de jocuri in forum la activ si m-am gandit sa incerc cu a treia :whistle:
Fiecare participant trebuie sa scrie un vers care sa rimeze cu cel ... (vezi toată discuția)
Acord vecini
racheru
Buna ziua, vreau sa deschid o firma cu sediul social si punct de lucru intr-un spatiu comercial la parterul unui bloc de locuinte. Va rog sa-mi spuneti daca ... (vezi toată discuția)