buna ziua .am lucrat la o firma particulara,am intrat in concediu de risc dar patronul a refuzat sa imi plateasca medicalul pe motivul ca el nu da nici un ban pana casa de asigurari nu ii vireaza lui banii .stiu ca este obligat prin lege ca el sa plateasca lunar medicalul.profita ca pentru trei luni si jumatate de medical nu o sa il dea nimeni in judecata.va rog sa ma invatati cum pot sa imi recuperez banii,ca am nascut si nu prea ma descurc .va multumesc
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 47. - Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48. - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON).
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. Adresati-va Casei de Sanatate care are obligatia de a verifica si a da amenda contraventionala.
3. Puteti sa va adresati si Tribunalului din judetul in care domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Prenatal
Bea.n
Ce pot sa fac daca firma la care lucrez...refuza sa plateasca prenatalul?sunt obligata sa astept banii de la Cnas..cine poate sa traiasca fara venit? (vezi toată discuția)