Buna seara!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Acum 10 ani parintii mei au facut testamente la notariat prin care, atat tatal cat si mama, m-au declarat pe mine (unicul copil) si pe sotia mea legatari universali cu drept de mostenire (bunuri mobile si imobile) dupa decesul lor.
Acum 7 ani tatal meu a decedat si nu am facut dezbaterea succesorala, fiind increzator in testament.
Am discutat cu notarul care a parafat testamentele si mi-a spus ca acestea nu au nici o valoare, ca ar fi trebuit sa facem act de vanzare-cumparare si ca trebuie sa dezbat succesiunea impreuna cu mama mea.
I-am reprosat ca ar fi fost etic sa ne informeze atunci si nu sa ne taxeze inutil.
Asa ca:
- au vreo valoare testamentele?
- este necesar sa dezbat succesiunea impreuna cu mama mea?
- dupa decesul mamei, daca nu sunt recunoscute testamentele, trebuie sa dezbat doua mosteniri (de la tatal si de la mama) pt a intra in posesia proprietatii parintilor?
- daca e necesara dezbaterea, mama ne poate trece apoi proprietatea (mie si sotiei) prin vanzare-cumparare?
Scopul este de a intra in posesia totala a proprietatii cat mama mea mai este in viata, evitand toate complicatiile si dezbaterile succesorale, notariale si de alt tip, ulterioare.
Cum trebuie sa procedez?
Sper ca termenii juridici folositi sunt cei corecti.
gi-jane2
Moderator 10din 10 utilizatori consideră acest răspuns util
Si cu testament trebuie sa dezbateti succesiunea, testamentul nu e act de proprietate. Faptul ca trebuie sa dezbateti succesiunea, nu inseamna ca testamentele sunt fara valoare.
Puteti dezbate succesiunea dupa tata si mama sa fie de acord cu testamentul, astfel veti deveni proprietar dvs și soția pe ce a apartinut tatalui sau sa așteptați sa moara si mama si sa prezentați ambele testamente.
Ce frumos ca socrii isi iubesc atat de mult nora ca si vor sa o improprietareasca...
buna ziua,
Exprimarea notarului a fost putin gresita. Probabil din dorinta de a va face sa constientizati faptul ca un testament nu tine loc de act de proprietate.
Chiar daca exista testament, succesiunea tot trebuie dezbatuta.
Existenta testamentului ajuta la stabilirea cotelor din masa succesorala ce revin succesibililor, cote care vor fi diferite de cele legale. Prin existenta testamentului cotele vor fi stabilite in functie de cuprinsul testamentului, iar cotele legale aferente mostenitorilor legali vor fi diminuate.
mrr1972
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va multumesc pt raspunsurile dv.
Tuturor.
Fiecare informatie pe care mi-ati transmis-o imi va fi de real folos si voi proceda in consecinta.
Va doresc toate cele bune!